Miljön dålig – men Aron, 15, trivs ändå

Aron Stén: "Vi har många bra vuxna"

NYHETER

Bra miljö, fungerande utrustning och förberedda lärare.

Det tycker Aron Stén, 15, är viktigast för trivseln i skolan.

Det roliga – det fixar han själv.

Han går i nionde klass på Aspuddens skola söder om Stockholms innerstad. Där, liksom i så många av Sveriges skolor, är miljön inte alltid den bästa.

– Den är sådär. Korridorerna är skräpiga, skåpen halvtrasiga och toaletterna inte så fräscha. Vi har en ganska bra skolgård med konstgräsplan och bänkar man kan sitta på, men det saknas en del utrustning.

Klipper inte sönder gardiner

– Det är ganska vanligt att folk förstör för nöjes skull. Kommer någon på dig får du köpa nytt. Eller om du förstör pingisbordet, då får du inte spela. Men min klass är inte riktigt sån. Vi kanske dunkar i dörrarna, men vi slår inte sönder rutor eller klipper sönder gardiner.

På det hela taget tycker Aron att det är "ganska bra" i skolan. Folk är trevliga och någon mobbning förekommer inte, menar han.

Måste kännas tryggt

– Man känner sig inte utsatt. Alla är schysta och lärarna är bra. Och man känner många, speciellt när man går i nian.

Vad är viktigast för att du ska trivas i skolan?

– Jag tycker att det är att de grejer man har fungerar. Jag kan ha förståelse för att det inte är som hemma, men det ska i alla fall fungera. Sen måste det kännas tryggt. Det ska vara någorlunda positivt att gå till skolan även om man inte tycker att det är så himla kul. Skolgården är viktig. Är den bra kan man ha kul på rasterna – även om lektionerna är tråkiga.

Tydlighet viktigt

– Vi har många lärare som är väldigt schysta, många vuxna är bra här. Det är betydelsefullt. Och så är det så klart viktigt med kompisar.

Vad är det första man ska göra för att skolan ska bli bättre?

– Vad ska jag säga … Att det är en bra miljö. Att det finns datorer, filmprojektorer, att lärarna förbereder sig och ger oss betygskriterier. Och att man har tydliga regler så att man vet om man har gjort fel. Man ska inte behöva riskera att bli felaktigt dömd.

– Att man har kul ser man till att fixa själv.