Mjölkskandalen drabbar Taiwan

Mamma och tre barn kan vara drabbade

NYHETER

Mjölkskandalen sprider sig utanför Kinas gränser.

En mamma och tre barn i Taiwan har drabbats av njursten och giftet har även hittats i Japan.

Nu bannlyser EU import av barnmat som innehåller kinesisk mjölk.

Två treåriga flickor och en ett år gammal pojke har insjuknat, uppger hälsochefen Liu Yi-lien i östra Taiwan. Barnen har flera gånger rest mellan Kina och Taiwan tillsammans med sina familjer. En av mammorna har dessutom drabbats av njursten.

Enligt Liu Yi-lien har de drabbade druckit kinesisk mjölk, men fler tester måste genomföras för att fastställa att det är den förgiftade mjölken som orsakat sjukdomarna.

Om det finns ett samband mellan njursjukdomarna och den melaminförgiftade mjölken är detta de första fallen utanför Kinas gränser sedan skandalen avslöjades, uppger AP.

50 000 sjuka

Hittills har fyra barn dött i Kina och fler än 50 000 har insjuknat efter att ha druckit den melaminförgiftade mjölken. Ytterligare fem barn har insjuknat efter att ha blivit förgiftade i Hong Kong och Macao.

Totalt är ett tjugotal företag inblandade i mjölkskandalen i Kina där det giftiga ämnet melamin tilsatts. Ämnet ger intryck av att mjölkersättningsproduukten har en hög proteinhalt och produkten kan då säljas dyrare.

Den taiwanesiske hälsoministern Yeh Ching-chuan sa i dag att Taiwan kommer att upprätta inspektioner och bannlysa all mat som innehåller melamin.

– Vi fördömer företagen på fastlandet som ignorerade folkets hälsa i jakten på vinst. Deras usla kvalitetskontroll har äventyrat Taiwans säkerhet när det gäller mat, säger hälsoministern enligt AP.

Bannlyst av EU

Samtidigt har det giftiga ämnet upptäckts i kakor som tillverkas i Japan. Märket "Koala's March" exporteras bland annat till Macao. Enligt de styrande i regionen innehåller kakorna 24 gånger så mycket melamin än vad som är tillåtet.

EU förbjöd i går all import av barnmat som innehåller kinesisk mjölk, uppger AP. Samtidigt kräver EU-kommissionen fler kontroller av andra kinesiska produkter. Från och med i dag kommer alla produkter som innehåller mer än 15 procent mjölkpulver att testas.

FAKTA

Melamin

Melamin, det ämne som har använts i mjölkprodukter av 22 kinesiska mejerier, är ett organiskt ämne rikt på kväve.

Det kan i fast form och kombinerat med formaldehyd bli plastmaterial och kan användas i klister, plastkärl och som flamskydd. Dess höga kvävehalt gör att det också används som gödsel.

Kvävenivån är en nyckelindikator på proteinnivå i livsmedel.

Det finns i Kina en blomstrande marknad för melamin i pulverform som tillägg till låghaltigt protein av vete, soja och annat för att ge intryck att fodret har högre proteinnivå än det har.

Melamin är förbjudet i mat i både Kina och USA. Det anses i och för sig inte vara extremt giftigt att inta, men det har visat sig orsaka njursten och andra urinvägsproblem hos laboratoriedjur, speciellt när det bildar kristaller med andra ämnen.

De flesta spädbarn som blivit sjuka har druckit mjölkersättningen i 3–6 månader.

(TT-AFP)