Ofta för mycket mat till katten

NYHETER

Att dyrast inte alltid är bäst är härmed en sanning som gäller även i kisses matskål. Kattmaten innehåller inte alltid vad djuret behöver, visar ett test. Och portionerna blir ofta alldeles för stora.

Foto: Ralf bergman
Svenska katter blir allt fetare, med fler hjärt-kärlsjukdomar och diabetes som följd.

– Vi övergöder våra katter, 30–40 procent av dem är överviktiga. Det är ett stort problem och allt fler katter drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Marie Sallander, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till Råd & Rön.

Anger för stora portioner

Tidningen har låtit testa 16 sorters kattmat, både torr- och våtfoder. Hälften av förpackningarna angav portionsstorlekar som är större än vad katten ska ha.

Testet visar också att den i särklass dyraste maten, Almo Nature för 157 kronor kilot, också var den sämsta. Innehållet av järn, zink och linolsyra var för lågt, mängden kalcium knappt mätbar och mängden kalium och fosfor låg väsentligt under rekommenderade nivåer.

Lågpris hack i häl

Bäst poäng i testet fick Iams portionsförpackning från fackhandeln, men den är också betydligt dyrare än Coops och Lidls produkter som kom hack i häl kvalitetsmässigt.

Men trots allt är det mycket ovanligt att katter får bristsjukdomar.

– När det förekommer beror det ofta på att katten får hemmablandat foder, säger Johan Beck-Friis vid Sveriges Veterinärförbund till tidningen.

FAKTA

Kattens kost

Katten är ett rovdjur, helt anpassad till animalisk föda. Den behöver mycket protein till skillnad från hunden som i första hand använder energin från fett.

Kattens foder måste innehålla vissa näringsämnen, som taurin, arakodinsyra och vitamin A som inte katten kan bilda själv.

Om katten inte får i sig det som den behöver kan den få torr hud, matt päls och bli känslig för infektioner. Blodets levringsförmåga kan försämras och katten kan få dödfödda ungar.

Källa: Råd & Rön (TT)

TT