Extremhögern framåt i Österrike

NYHETER

Österrikes två högerextrema partier gick starkt framåt i söndagens val och fick tillsammans 30 procent av rösterna. Samtidigt backade socialdemokraterna och de konservativa till historiskt rekordlåga siffror.

Foto: Foto: ap
VÄDRAR MORGONLUFT Sedan 2002 har högerextremisten Jörg Haider verkat på det delstatliga planet. Men vid parlamentsvalet i Österrike i dag siktar han mot kanslerstolen.

FPÖ, tidigare med populistiske Jörg Haider som ledare, hamnade på tredje plats i valet med cirka 18 procent av rösterna, enligt preliminära siffror efter att vallokalerna stängde på söndagskvällen.

Den avhoppade Haiders utbrytarparti BZÖ fick omkring 12 procent.

För första gången sedan andra världskriget nådde de två ledande partierna inte över 30-procentsstrecket. Regeringspartiet socialdemokraterna (SPÖ) blir det största enskilda partiet, med cirka 29 procent av rösterna.

Oenighet

Konservativa ÖVP fick cirka 25 procent och de gröna mellan tio och elva procent.

Resultatet går helt i linje med mätningar före valet, även om en undersökning några dagar före visade att 30 procent av Österrikes 6,3 miljoner väljare väntade in i det sista med att bestämma sig.

Orsaken till det förtida valet var att koalitionen mellan socialdemokrater och konservativa ÖVP, som härskat i landet i bara 18 månader, bröt samman i juli. Vänster-högerkoalitionen ledd av socialdemokratiske förbundskanslern Alfred Gusenbauer klarade inte av att enas om de enklaste projekt.

Koalitionspartiernas konflikt lämnade utrymme för extremhögern att samla röster.

Nytt försök

Men nu måste sannolikt SPÖ och ÖVP lägga dispyterna bakom sig för att kunna bilda regering tillsammans på nytt – om inte någon av dem ska behöva sträcka ut en hand långt åt höger.

SPÖ:s nye ledare Werner Faymann har helt uteslutit ett samarbete med FPÖ, som är känt för sina kampanjer mot invandrare och islam. ÖVP har lämnat dörren öppen på villkor att FPÖ tonar ner sin anti-EU-politik.

TT