”Valsedlarna har manipulerats”

Vitryske Sergej stödde oppositionen i Vitryssland - i dag är han besviken

1 av 2 | Foto: Privat
Sergej Voronkievitj, 26, stödde oppositionen i gårdagens val.
NYHETER

Parlamentsvalet i Vitryssland gick inte rätt till.

Det säger Sergej Voronkievitj, 26, som stöder oppositionen.

– Jag är chockad över resultatet. Valsedlarna har manipulerats, säger han.

Inför valet sa Sergej till aftonbladet.se:

– Valet blir ett test för Vitryssland. Min kandidat, Vladimir Novosiad, har starkt stöd. Om det går dåligt för honom så är det ett tecken på falskt valresultat.

Vladimir Novosiad från Partiet för frihet och framsteg kom inte in i det vitryska parlamentet. Det gjorde ingen av de 70 oppositionskandidaterna som ställde upp i gårdagens val.

I dag är Sergej besviken.

– Jag är chockad. Det här är ett tecken på att valet inte var rättvist.

Han berättar om turerna i den egna valkretsen i huvudstaden Minsk.

Röstade i förväg

– Vladimir Novosiad stod mot en annan kandidat från oppositionen. Inför valet pratade vi med många människor som sa att de tänkte rösta på någon av dem. Men när rösterna hade räknats visade det sig att en tredje, tidigare okänd regeringstrogen kandidat, vann i vår valkrets.

Inför valet gick medlemmar ur Valkommissionen runt och uppmanade människor att rösta i förväg. Många nappade och mellan 20 och 30 procent av vitryssarna la sina röster redan före söndagens val.

Sergej Voronkievitj misstänker att det är de rösterna som har manipulerats. En förhandsröst på oppositionen har i Valkommissionens händer blivit till en röst på en regeringstrogen kandidat.

– Det som hände i går var ett stort misstag. Jag är orolig inför framtiden. Nu finns det en risk att det uppstår en spricka mellan folket och makten. Folk röstade på en kandidat, ändå blev det någon annan som vann. Människor tappar förtroende för de som bestämmar. Det är inte bra.

”Öppet och demokratiskt”

I de vitryska, statskontrollerade, medierna är tongångarna andra.

– Nu kommer propagandamaskinen arbeta på. De officiella medierna kommer att säga att om ingen oppositionell kom in i parlamentet så var det folkets val. Man kommer att säga att valet var öppet och demokratiskt. De som kritiserar valresultatet kommer att anklagas för att vara avundsjuka, säger Sergej Voronkievitj.

Riksdagsledamoten Urban Ahlin (s) var en av flera svenska valobservatörer på plats i Vitryssland i går. Inte heller han tror att valet var fritt och rättvist. Ändå är han optimist.

– Inför valet släpptes flera politiska fångar, oppositionens kandidater fick ställa upp och de har kunnat föra en fri valkampanj, säger han till aftonbladet.se.

Att ingen oppositionskandidat lyckades få de över 50 procent som krävs för att vinna i en valkrets är inte särskilt förvånande.

Inga fria medier

– Här finns inga fria medier. När jag pratar med vanliga vitryssar så vet de inte vilka kandidaterna från oppositionen är. När man inte kommer ut i medierna är det jättesvårt att få över 50 procent i en valkrets, säger Urban Ahlin.

Samtidigt utesluter han inte att resultatet har manipulerats.

– Jag var valövervakare på ett studenthem. Där hade i princip alla 1 400 studenter röstat i förväg. 90 procent av deras röster gick till regeringens kandidat. Det är svårt att se att de här studenterna skulle ha röstat med sådan glädje och dessutom på en och samma kandidat.

Urban Ahlin hoppas att EU ändå ska öppna för mer samarbete med Vitryssland.

– Det här var inget fritt och rättvist val som i Sverige. Men man måste också vara klar över att det har gått i rätt riktning. Det är viktigt att även de små stegen åt rätt håll uppmuntras.