Gisslan släppt

NYHETER

Gisslan som kidnappades i Egypten har släppts fria.

Efter en räddningsaktion i morse uppges samtliga 19 personer vara oskadda.

Elva europeiska turister och åtta safariarbetare kidnappades i Egypten 19 september. Sällskapet var ute på en äventyrssafari i den sydvästra delen av landet och hade slagit läger när de överfölls av banditer.

Turisterna, som kommer från Tyskland, Italien och Rumänien, fördes tillsammans med åtta kidnappade egyptier till en laglös ökenregion. Området ligger vid gränserna mellan Egypten, Sudan, Libyen and Tchad, uppger TT.

Släpptes på morgonen

Under måndagen rapporterade egyptisk tv att samtliga i gisslan är frigivna. Alla uppges vara välbehållna efter räddningsaktionen och är nu på väg till Kairo. Uppgifterna bekräftas av den italienska utrikesministern Franco Frattini.

– Våra landsmän och de övriga i gisslan har släppts fria, säger utrikesministern till den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Enligt Frattini skedde frigivandet efter "en operation i morse", men han ville enligt AP inte uppge var det skedde någonstans. Tyska förhandlare ska ha gjort en uppgörelse med kidnapparna, som krävt miljonbelopp för att släppa fångarna fria. Bland annat hävdade den tyska tidningen Bild förra veckan att kidnapparna krävde 15 miljoner dollar, motsvarande cirka 100 miljoner kronor.

Rebellgrupp

I söndags rapporterade Sudans militär om skottlossning mellan kidnapparna och sudanska soldater. Två kidnappare uppgavs ha dödats och fem soldater ska ha skadats enligt AP.

Den sudanska rådgivaren Majub Fadi Badri uppgav samtidigt att en av gisslantagarna var ledare för en rebellgrupp i Darfur. Enligt TT finns det dock inga uppgifter kring vilken rebellgrupp det handlar om.

Det finns inga kända politiska motiv till kidnappningen.