Det snöar på Mars

NYHETER

NASA:s rymdfarkost Phoenix har upptäckt fallande snö på Mars.

Men räkna inte med ett knarrande snötäcke i rymden – flingorna upplöses innan de når marken.

– Nu letar vi efter tecken på att snön kanske når marken, säger forskningsledaren Jim Whiteway.

Ett av rymdfarkostens laserinstrument, designat för att mäta hur atmosfären och jordytan påverkar varandra på Mars, har upptäckt fallande snö.

Flingorna kom från moln drygt fyra mil ovanför rymdfärjans landningsplats och upplöses innan de når marken.

– Inget liknande har någonsin upptäckts på Mars, säger Jim Whiteway forskningsledare på Phoenix meterologistation i ett pressmeddelande från NASA.

Analyser

Forskningsexperimenten visade också på spår som liknar kalciumkarbonat. Man har även upptäckt partiklar som skulle kunna vara lera.

– Vi samlar fortfarande in information och har mängder av analyser framför oss, men vi har gjort stora framsteg med de mål vi har uppsatta, säger Peter Smith, chef för Phoenix forskningsarbete.

Vill aktivera mikrofon

Sedan forskningarbetet inleddes i slutet av maj har teamet redan kunnat visa att den hårda ytan på planetens norra sida innehåller is. Genom att undersöka om isen någonsin smälter hoppas forskarna kunna upptäcka om planeten varit gynnsam för liv, vilket är resans huvuduppdrag.

Enligt pressmeddelandet hade forskarna först bara tänkt utföra experimenten i tre månader. Nu är man inne på femte månaden. På grund av minskad solenergi kommer forskarna att avsluta arbetet innan årets slut. Innan dess ska teamet försöka aktivera en mikrofon på Mars för att kunna fånga eventuella ljud på planeten.

ARTIKELN HANDLAR OM