Spionkamera såldes på Ebay

Bilder på raketvapen och robotar fanns i apparaten

NYHETER

Brittisk polis undersöker som bäst hur en digital kamera från säkerhetstjänsten MI6 kunnat säljas på nätauktionssajten Ebay. Enligt tidningen The Sun fanns bilder på både misstänkta al-Qaida-terrorister, raketvapen och robotar i kameran.

Den lilla Nikon-kameran såldes via Ebay för 17 pund (210 kronor). Den 28-årige köparen fann sedan det känsliga materialet, bland annat detaljerade uppgifter om ett datasystem som MI6 använder, när han laddade ur egna bilder från kameran till datorn.

”Vi kan bekräfta att vi har beslagtagit en kamera”, sade polisen i ett uttalande. ”Underrättelsetjänsten utreder nu saken”.

Såg bilderna efter semestern

Även utrikesdepartementet bekräftade uppgifterna om kameran men vägrade att säga huruvida säkerhetstjänsten var inblandad eller kommentera påståenden att kameran skulle ha sålts av en MI6-agent.

En vän till köparen berättade för The Sun att 28-åringen köpte kameran inför en semesterresa.

– När han kom hem laddade han ur sina bilder och fick då se raketvapen och robotar. Han visste att han inte hade tagit sådana bilder så han pratade med kompisar om det och de rådde honom att gå till polisen.

Han gjorde så, varpå specialpoliser kom och konfiskerade kameran.

Tappade bort personuppgifter

Känslig information har kommit på drift i Storbritannien flera gånger på senare tid. En tjänsteman som glömde topphemliga data om al-Qaida och Iraks säkerhetsstyrkor på ett pendeltåg i London ställs snart inför rätta. I fjol tappade en tjänsteman bort dataskivor med personuppgifter om 25 miljoner britter, och i januari sade brittiska försvarsdepartementet sig ha förlorat en dator med persondata om 600 000 rekryter.

TT