Piraterna: Vi kommer att slåss till döden

1 av 3 | Foto: AFP/ARKIVBILD
FARLIGA VATTEN Många fartyg utanför Somalia har drabbats av piratattacker under senare år. Ovan: Kanadensiska marinsoldater eskorterar ett skepp till säkerhet i Magadishu den 18 september.
NYHETER

Piraterna fortsätter att trotsa de utländska örlogsfartyg som omringat det kapade ukrainska fraktfartyget.

Samtidigt kräver de 20 miljoner dollar i lösen för skeppet och gisslan.

– Vi kommer att slåss till döden, har piraterna meddelat.

USA har satt in tungt beväpnade attackbåtar och stridsflyg i operationen mot de somaliska piraterna som kapat det ukrainska fartyget Haifa. Ombord på fartyget, som var på väg till Sudan, finns 33 ryska stridsvagnar, granatkastare och en stor mängd ammunition.

Den amerikanska flottans stridsfartyg USS Howard är stationerad utanför Somalias kust och har order att hindra piraterna från att börja lasta av den dödliga lasten.

Amerikanerna inväntar den ryska fregatten Neustrashimi och har gått med på att hålla piraterna under uppsikt under tiden.

”Slåss till döden”

De somaliska piraterna slog till i torsdags och har sedan dess haft Haifa i sin kontroll. Ombord på fartyget fanns en 21 man stark besättning som nu är piraternas gisslan.

På söndagskvällen kom uppgifter om att en i gisslan hade avlidit, men det hade ännu på måndagsmorgonen inte bekräftats officiellt.

Piraterna har i ett uttalande krävt 20 miljoner dollar för att släppa ifrån sig det kapade fartyget.

– Vi kommer att slåss till döden, ska en av dem ha meddelat nyhetsbyrån AP.

Ökänd kuststräcka

Den somaliska kusten är ökänd som den mest pirathärjade i världen. Varje år drabbas dussintals skepp, främst lastfartyg, då sjövägen mellan Röda havet och Indiska oceanen passerar somaliska vatten.

Sjöfarare varnas för att färdas nära land eftersom gisslantagningar och krav på lösesummor är vanliga.

I april i år ställdes för första gången somaliska pirater inför rätta, i Paris, åtalade för kidnappning.

FN:s säkerhetsråd antog i juni en resolution som tillåter utländska nationer att skicka krigsfartyg till området för att bekämpa sjöbanditerna.