Dagens namn: Fabian, Sebastian
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Läsarna: Blogga på jobbet är helt okej

Aftonbladets läsare har röstat – bara var tredje tycker att det är förbjudet att blogga på arbetstid.

– Alla som har någon sorts kontorsjobb gör privata saker på arbetstid, skriver signaturen Adur, 34 år.

Aftonbladet berättar i dag om Gina Eklund, 51, som bloggade på jobbet – och fick sparken.

Vid 16-tiden på måndagseftermiddagen hade 43 965 av Aftonbladets läsare röstat om huruvida det är okej att blogga på arbetstid eller ej.

26,3 procent tycker att bloggning är acceptablet så länge det inte går ut över jobbet.

– Klart hon inte ska fått sparken! Det var det mest efterblivna jag hört idag. Som hon själv säger; hon varken röker eller tar kaffepauser. Och under samma tid som hennes kollegor antingen röker eller tar kaffe, kan hon lika gärna skriva på sin blogg, skriver Stubborn, 24 år, i en artikelkommentar.

"Blogga på lunchen"

De flesta, över 45 procent av läsarna, tycker att bloggning är tillåtet under lediga stunder – som exempelvis lunchpausen.

– Stå på dig Gina! Förvisso klumpigt att skriva oanonymt om sin arbetsplats och chef men det du beskriver ska inte vara skäl nog till uppsägning utan att du får ett rejält avgångsvederlag. Har du kolleger som tar rök- och fikapauser på arbetstid medan du bloggar lite så är det inte skäl nog till uppsägning såvida inte chefen uttryckligen har förbjudit dig att blogga sedan tidigare, skriver Nicke_F, 41 år.

Signaturen Adur, 34, håller med.

– Man blir antagligen mer effektiv om man bryter med korta pauser då och då. Kan företaget visa att Gena misskött jobbet? Att hon halkat efter på grund av bloggandet? Ja, i så fall är det kanske rätt att sparka henne. Annars inte.

"Kostsamt"

Men 28 procent av Aftonbladets läsare tycker inte att bloggning är tillåtet på arbetstid.

– Varför målas anställda ut som offer och företag som skurkar? Det finns många skurkar bland de anställda också. Hennes kollegor får lida för att hon inte jobbar på arbetstid. Illojalt säger jag! skriver Akhil, 25 år.

– Man ska ha klart för sig att att byta ut anställda kostar pengar för arbetsgivaren, mycket pengar, i rekrytering, inskolning i arbetsuppgifter och socialt och en tid innan arbetsuppgifterna sköts effektivt igen. När man läser i AB om uppsägningar tror man att arbetsgivaren säger upp anställda för att dom tycker det är kul - det finns alltid starka skäl när man säger upp någon - arbetsdomstolen lär få avgöra om de är tillräckliga, skriver Nizzlund, 51 år.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet