Det stormar i s-ledningen

Partiet visste inte om Mona Sahlins uppgörelse med miljöpartiet

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
BilDAR ALLIANS Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Peter Eriksson deklarerade i går att de fortsätter samarbetet på egen hand – utan vänsterpartiet.
NYHETER

BRYSSEL/STOCKHOLM. Mona Sahlin spelar ett högt politiskt spel.

Partiledningen var inte informerad om beslutet att gå till val med miljöpartiet.

Nu stormar det i s-leden.

Lars Ohly.

När Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU), träffades i fredags.

Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning.

Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.

Fortsätta samtal

– Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne.

– Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och som sitter i partistyrelsen, instämmer:

– Jag gillar inte att man stänger dörren till vänster.

Anna Heed, ledamot

i EU-parlamentet:

– Eftersom partiet är delat, tycker jag att det är bättre att samarbeta med båda.

Fick grönt ljus

Kretsen kring Mona Sahlin anser att de redan för tre veckor sedan fick grönt ljus av partistyrelsen att gå

vidare utan vänsterpartiet.

Den bilden delas inte av kritiska medlemmar i s-ledningen.

– Jag var inte informerad om beslutet i förväg. På partistyrelsen togs det upp att man skulle fördjupa samarbetet med miljöpartiet. Men jag har inte förstått det som att vänstern ska hängas av, säger Niklas Karlsson.

I går kväll gick telefonerna varma i partiet.

Upprörda medlemmar ringde bland annat till

distriktet i Skåne.

– De är kritiska och undrar bland annat vad som händer med arbetsrätten nu när vi gjort upp med miljöpartiet, säger Heléne Fritzon.

Fortsätter samtal

För att lugna besvikna medlemmar skickade Mona Sahlin och partisekreteraren Marita Ulvskog ut ett brev till medlemmarna där de försäkrar att samtalen med vänsterpartiet fortsätter.

Vänsterledaren Lars Ohly tror att socialdemokraterna gör ett strategiskt misstag när de bildar allians med miljöpartiet.

– Nu får allianspartierna chansen att spela ut rege-ringsduglighet kontra en splittrad opposition. Den chansen borde vi aldrig ha gett dem, och det misstaget är framför allt Mona Sahlins, säger han.

FAKTA

Siktar på att bilda koalition

På initiativ av Mona Sahlin har socialdemokraterna fört samtal med miljöpartiet och vänsterpartiet med sikte på att bilda en koalition efter nästa val.

Men efter ett möte på kursgården Bommersvik i juni började samarbetet mellan de tre partierna knaka i fogarna. S krävde att de andra partierna skulle acceptera utgiftstak, överskott i statsbudgeten och en självständig riksbank – innan några andra frågor kunde diskuteras.

Under sommaren och hösten har konflikterna fortsatt inför öppen ridå.

I går deklarerade Sahlin och språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand (mp) att de fortsätter samarbetet på egen hand. De kommer att utforma en gemensam valplattform i fem arbetsgrupper och även ge sig ut på en gemensam turné i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM