Männen kan vara på väg att hittas

Specialtränade hundar har markerat

NYHETER

Med hjälp av en undervattensfarkost, flera fartyg och dykare försöker polisen i Västmanland hitta två män som saknas efter en båtolycka utanför Västerås i går.

Enligt Vestmanlands läns tidning kan de saknade nu vara på väg att hittas.

Tidningen skriver att de tre hundar som specialtränats i att hitta drunknade har markerat på samma plats.

– Det är ett område i närheten av platsen där båten sjönk, säger Jonas Harkman vid Sjöräddningen i Västerås till vlt.se.

Hundarna har under lördagsmorgonen körts runt i båtar som har åkt fram och tillbaka över olycksplatsen.

– Finns det drunknade personer på botten stiger deras vittring upp genom vattnet och når ytan där hundarna hittar den, säger Jonas Harkman.

Dykare har gått ner i det område som markerats för att undersöka botten, dock utan resultat.

I sökpådraget ingår bland annat en undervattensfarkost, fartyg och dykare från Kustbevakningen samt två fartyg från Sjöräddningssällskapet.

Två räddades

Det var på fredagsmorgonen som larmet kom om att en båt med fyra män ombord höll på att sjunka. Två av dem, båda i 20-årsåldern, räddades ur vattnet och fördes med köldskador till Centrallasarettet i Västerås. De hade inga livshotande skador.

Redan i går bedömdes sannolikheten att hitta de saknade vid liv som mycket liten.

”Borde hört av sig”

– Enda chansen är om de lyckats ta sig i land på någon ö och brutit sig in i en sommarstuga. Men då borde de ha hört av sig vid det här laget, säger Anders Helin, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland, till TT.

Den ene saknade är 20-årsåldern och den andre kring 60 år. De var på väg för att avverka skog när olyckan inträffade.

Ingen flytväst

– Båten var delvis öppen och i och med de höga vågorna tog den in vatten och sjönk snabbt. I så här hårt väder är det inte många som ger sig ut. Hade det varit vindstilla hade de nog klarat sig, sade Börje Strömberg, pressinformatör vid polisen.

Enligt honom bar ingen av männen flytväst.

TT