Spurtar – för seger

John McCain är uträknad av alla – då lägger han in högsta växeln

Foto: CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES
hoppet lever Republikanske presidentkandidaten John McCain och hans hustrun Cindy kliver ut ur kampanjflygplanet ”Straight Talk Air”. Trots sina 72 år satsar John McCain på en ursinnig slutspurt på kampanjens sista dag. Den börjar i Tampa och slutar med midnattsmöte i Arizona.
NYHETER

WALLINGFORD. John McCain har inte gett upp.

Tvärtom.

Han är, trots underläget i opinionsmätningarna, direkt segerviss.

– Jag vet hur det känns när vinden vänder. Det har den gjort nu, lovar han anhängarna under ett osedvanligt passionerat tal i Pennsylvania.

Foto: robyn beck/afp
Det segervissa har ersatt aggressiviteten i republikanernas kampanj. Men det hjälper inte, John McCain ligger efter Barack Obama i opinionsmätningarna.

Rent konkret finns det inte särskilt mycket som motiverar optimism på den republikanska sidan något dygn innan de amerikanska vallokalerna öppnar.

Jo, enstaka obskyra mätningar kan tolkas som att McCain krympt avståndet till Obama en smula, men merparten visar inte bara rakt på motsatt trend.

De indikerar också att ännu fler ”säkra” republikanska delstater, bland dem senatorns hemstat Arizona, börjat röra sig i riktning vänsterut.

”Har alltid kommit tillbaka”

Likafullt är det en taggad, hoppfull John McCain som under den frostbitna söndagsförmiddagen möter ett tusental anhängare i en trång gymnastiksal i Wallingford, en lummig förort till Philadelphia.

– Jag har varit med i många kampanjer och vet hur det känns när vinden vänder. Det har den gjort nu, säger han med en hetta i alla fall inte jag noterat vid tidigare valmöten med den här mannen.

– Jag vet att experterna redan räknat ut mig, men det har de gjort även tidigare i min karriär och jag har alltid kommit tillbaka.

– Vi går mot seger nu. Jag känner det. Jag vet det. The Mac is back!

Det positiva och segervissa anslaget har i någon mån ersatt den aggressivitet som präglade de republikanska sammankomsterna för två veckor sedan, men helt fri från fräna attacker går Barack Obama givetvis inte.

Till supportrarnas glädje.

Det är av allt att döma för att få bua åt den demokratiska kandidaten, och för att få skrika att han är ”kommunist”, de flesta kommit.

Temperaturen stiger åtskilliga grader när McCain tar upp Obamas påstådda intentioner att omfördela resurser.

– Han kommer att höja skatterna för alla, det vet vi. Han är den mest skatteälskande liberalen i hela senaten. Tvåan på listan är en man som tidigare kallat sig socialist, hojtar han och fortsätter, till dånande jubel:

– Obama vill straffa de som är framgångsrika, medan jag vill att alla ska bli framgångsrika.

’The Mac’ är helt övertygad

Mötet i Wallingford är del av den rent ursinniga slutspurt den 72-årige senatorn iscensatt.

Under söndagen hinner han göra framträdanden även i Scranton, New Hampshire och Miami – och under valrörelsens sista dygn ska han hinna besöka Tampa, Tennessee, Pennsylvania, Indianapolis, New Mexico, Las Vegas och slutligen Arizona.

Räcker det?

John McCain är själv helt övertygad.