20 döda i bussbrand

Tjuvrökning på toaletten bakom katastrofen

NYHETER

Tjugo människor omkom i en explosionsartad brand ombord en buss på en motorväg utanför Hannover på tisdagskvällen. En passagerare som rökte på toaletten låg bakom branden.

Bussen brändes ut totalt

Busschauffören stannade snabbt till vid vägrenen vid en avfart väster om tyska Hannover, men i paniken som uppstod lyckades bara ett tiotal av de sammanlagt minst 30 människorna ombord hinna ut.

Tysk polis uppgav tidigt på onsdagen att branden orsakats av att en passagerare som rökt inne på bussens toalett inte släckt cigaretten ordentligt. När rök började sippra ut från toalettdörren öppnades den av en passagerare, varvid eldslågor slog ut och satte eld på Mercedesbussens inredning inom några sekunder.

Utbränt vrak

Bilder från platsen visade ett rykande, helt utbränt bussvrak omgivet av brandmän och brandbilar. I lokala medier sade räddningsarbetare att olyckan var den värsta de någonsin sett och att bara de som suttit nära mittgången hade kunnat fly.

Bussen, som använts av en firma från Hannover, uppges ha varit på väg hem från en dagsutflykt till staden Haltern am See i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

– Vi har inte fått in något som tyder på att det ska vara några svenskar inblandade, men vi har ställt frågan till vår ambassad, säger Miriam Mannbro på utrikesdepartementets pressjour till TT.

TT