Mexikansk minister dog i flygkrasch

Störtade ner i välbärgade områden i Mexico City - minst åtta döda

NYHETER

Mexico City (TT-Reuters)

Mexikos inrikesminister omkom tillsammans med sju andra personer när ett regeringsplan störtade i Mexikos huvudstad mitt i rusningstrafiken på tisdagen.

Borgmästaren i Mexico City Marcelo Ebrard sade att inrikesminister Juan Camilo Mourino var ombord på planet och att ingen överlevde kraschen.

Foto: ap
Mexikos inrikesminister Juan Camilo Mourino, 37, dog i kraschen.

– Det är ett faktum. Det finns ingen annan möjlighet, sade Ebrard till journalister vid olycksplatsen.

Åtta personer dog och ett 40-tal skadades i olyckan. Bilar sattes i brand när planet kraschade.

Regeringsplanet var en Learjet på väg från staden San Luis Potosi tillbaka till huvudstaden. Några kilometer från flygplatsen kom ett nödanrop från piloten innan kontakten med planet bröts, säger en flygledare till mexikansk radio.

Den 37-årige Mourino var högste säkerhetsansvarige i regeringens kamp mot landets mäktiga narkotikaligor. Ombord fanns andra regeringsanställda, bland dem åklagaren José Luis Santiago Vasconcelos. Han spelade fram till helt nyligen en nyckelroll i kampen mot narkotikaligor, ett krig som krävt över 4 000 människoliv i landet hittills i år. Kommunikationsminister Luis Tellez sade att ingenting tyder på att kraschen orsakades av ett attentat, utan att det rör sig om en olycka.

– Explosionen var enorm, lågorna var högre än byggnaderna på (paradgatan) Reforma, sade ett vittne till AFP.

Den i Spanien födde Juan Camilo Mourino har pekats ut som den nye stjärnan inom den mexikanska politiken tack vare hans starka band till president Felipe Calderon. Mourino har blivit omskriven i Mexiko med anledning av hans agerande mot narkotikahandeln i landets gränsområden mot USA. Han har också blivit kritiserad för sina privata kopplingar till det statliga oljebolaget.

Juan Camilo Mourino blev 37 år gammal.

TT, Aftonbladet.se