Mobbare sätts dit snabbare

Krafttag mot hot och misshandel på skolor

NYHETER

De som anmäler mobbning kan få vänta ett år innan de får hjälp. Nu ska det gå dubbelt så snabbt.

– De mobbade får lida kortare tid och skolorna får större press på sig att agera, säger Krister Thun, operativ chef på Friends.

Sedan Barn- och elevombudet BEO kom till 2006 har de fått in över tusen anmälningar om mobbning. Men det kan ta ett år innan de utsatta eleverna får hjälp av Skolinspektionen. Nu ska det bli ändring på det.

– En del kan ha hunnit gå ut skolan innan de får hjälp. De får ofta lida enormt under tiden, säger Lars Arrhenius.

Skolinspektionen får nu tio miljoner kronor för nästa år – fyra gånger mer än tidigare – för att hjälpa de mobbade ungdomarna. Flera elever har fått skadestånd, det högsta hittills är 90 000 kronor.

10-12-åringar mobbar mest

Flest anmälningar görs av barn i mellanstadielådern. Däremot är det ovanligt med anmälningar i förskolan och på gymnasiet.

– De flesta anmälningar som kommer in gäller utfrysning, misshandel och hot. Vi skulle aldrig acceptera liknade situationer i våra vuxenvärld. Därför måste eleverna få hjälp snabbt, säger Lars Arrhenius.

Han menar att de som vänder sig till Skolinspektionen ofta känner sig misstrodda av skolorna.

– Många skolor har bortförklaringar till om någon elev blivit utfryst. Hos oss upplever eleverna att de blir lyssnade på och tagna på allvar. Med det här beslutet ökar kravet på handlingsplikt från skolornas sida.

"Ökad risk för skadestånd"

Även antimobbningsorganisationen Friends välkomnar beslutet.

– Skolorna får ökad press att agera. Risken för skadestånd och bad will blir större för dem nu, säger Krister Thun.

ARTIKELN HANDLAR OM