Svensk hummer hotas av jänkare

Amerikanska djur kan sprida dödliga sjukdomar

1 av 7 | Foto: Foto: ANDERS DEROS Grafik: PATRIK LINDVALL
skyddaR svenska skaldjur Risken att den nya hummern etablerar sig här – på bekostnad av den svenska – gör att Fiskeriverket utfäster en belöning för varje infångad amerikansk hummer.
NYHETER

Den svenska hummern är hotad.

Amerikanska humrar som kan sprida dödliga sjukdomar har hittats vid Smögen.

Fiskeriverket ger nu 900 kronor för varje infångad amerikansk hummer.

Tre främmande humrar har i höst fångats nära Smögens fiskeauktion. Några av dem med gummiband på klorna, vilket tyder på att de smitit från en sump.

Efter dna-analys visar det sig nu att två av humrarna är amerikanska. Risken är att de etablerar sig på västkusten.

Är själva immuna

Amerikansk hummer kan sprida sjukdomar som de själva är immuna mot, men som tar kål på svenska humrar:

– För att fånga så många som möjligt utfäster vi en belöning på 900 kronor för varje amerikansk hummer, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

Den nya hummern är den senaste i en lång rad främmande arter i Sverige, totalt finns 1 987 främmande arter här. Omkring 160 av dem är skadliga, enligt Naturvårdsverket. Några har skapat stor ekonomisk skada, som signalkräfta, spansk skogssnigel och jätteloka.

Kom hit med båtar

Ofta har människan själv – medvetet eller omedvetet – infört de främmande arterna. Fasanen infördes avsiktligt på 1700-talet och kanadagåsen 1933, medan havstulpanen Balanus improvisus kom till Östersjön påväxt på båtskrov. Den är numera en plåga för många båtägare.

FAKTA

På väg till Sverige