Kritik från oppositionen

Mp: Förslaget är flummigt och orättvist

NYHETER

Regeringens betygsförslag är flummigt och orättvist, hävdar Mats Pertoft som är miljöpartiets skolpolitiske talesperson.

– Björklund kritiserar andra för att vara flummiga, men nu är ju han jätteflummig med den här nya skalan, säger han till TT.

Både miljöpartiet och socialdemokraterna kritiserar regeringen för att inte vilja vara med på den uppgörelse om skolpolitiken som Aftonbladet försökte skapa i våras.

Han syftar då på att det enligt regeringens förslag ska finnas tydligt fastställda kunskapsmål – kriterier – för betygsstegen A, C och E, men inte för B och D. Enligt Björklund är det inte meningsfullt att ha mer detaljerade kriterier. Tanken är, enligt regeringens förslag, att den som får betyget B ska uppfylla kriterierna för C i sin helhet och till ”övervägande del” för A.

– Hur ska eleverna vad detta innebär? Ett sådant ord som ”övervägande” är ju precis det som Björklund alltid kritiserat, säger Pertoft.

”Oansvarigt”

Miljöpartiet och socialdemokraterna har tidigare accepterat den sexgradiga skalan. Blir det regeringsskifte kommer de att komplettera den, så att det finns kriterier för samtliga steg, enligt Pertoft.

– Björklund var inte beredd att diskutera detta i våras. Jag tycker att det var oansvarigt av honom, kritiserar Pertoft.

Miljöpartiet är emot betyg i årskurs sex, och det är i högsta grad osäkert om sjätteklassarna får betyg om det blir maktskifte vid nästa val.

– Det får vi diskutera inom den rödgröna majoriteten då. Socialdemokraterna är ju i nuläget det enda parti som sagt ja, säger Pertoft.

S besviket på uteblivet samarbete

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund beklagar att det inte blev en blocköverskridande överenskommelse om betygen.

– Men för att få arbetsro kommer vi att acceptera stora delar i betygsförslagen. Vi säger ja till betyg från sexan, och till den nya skalan – med fler kriterier. Men vi accepterar inte betygsliknande omdömen för sjuåringar, säger hon.

På den punkten borde regeringen ha kunnat gå oppositionen till mötes, hävdar Granlund.

– Även om vi ställer upp på stora delar kommer sannolikt de betygsliknande omdömena för sjuåringar att rivas upp vid ett maktskifte. Det hade funnits ett värde om alla hade vetat vad som gäller framöver. Det går inte att riva upp beslut vart fjärde år, säger hon.

FAKTA

Så tycker facken

”Det är bra att vi äntligen får en betygsskala med fler steg. Goda resultat i skolan måste belönas, och det görs enklare med fler betygssteg”, kommenterar Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner den nya betygsskalan.

Samtidigt är hon är kritisk till att det bara ska finnas betygskriterier för sex av de tre betygsstegen.

”När regeringen nu föreslår något flera steg är det en anpassning till omvärlden som kan vara positiv för eleverna”, skriver ordföranden Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Sirén anser att det viktigaste för Sveriges lärare är en överenskommelse som håller över tid och hon vänder sig emot politiskt käbbel. ” Skolan behöver arbetsro och det skapas genom långsiktiga och breda överenskommelser”, skriver hon.

TT