Villkorlig dom i Eksjö-fallet

Fälls inte för olaga frihetsberövande

Foto: Stig-Åke Jönsson/Malmöbild
58-åringen under häktningsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt.
NYHETER

Mannen som åtalats i Eksjö-fallet slipper fängelse.

Istället döms han till villkorlig dom för misshandel och ofredande.

Mannen hade också åtalats för grov kvinnofridskränkning och olaga frihetsberövande – men fälls inte på de punkterna.

58-åringen åtalades för att ha hållt sin sambo instängd i en campingstuga i flera år. I dag dömdes han till villkorlig dom för misshandel och ofredande, men friades från olaga frihetsberövande.

Eksjö tingsrätt väljer alltså att fria mannen från de allvarligaste anklagelserna om grov kvinnofridskränkning och olaga frihetsberövande mot sin MS-sjuka sambo.

”Skött om henne”

Domstolen skriver:

”Han (den åtalade) har alldeles klart ”skött om” henne på sitt sätt och tagit sig rätten att kontrollera hela hennes liv. Därigenom har han tvingat henne att leva i misär på samma sätt som han själv gjort i samhällets utkant.”

”I praktiken var det sannolikt omöjligt för henne att göra något eller gå någonstans utan honom. I förhör har hon fått frågan hur det kom sig att hon stannade kvar hos honom. Hon har då sagt att hon avskydde det, men inte hade någonstans att ta vägen.”

”Stötande”

”Det framstår som stötande att samhället inte har kunnat ingripa och hjälpa N.N (mannen) och N.N. (kvinnan) till en drägligare tillvaro. De har uppenbarligen inte kunnat ta hand om sig själva, och den som drabbats hårdast har varit N.N. (kvinnan) som dessutom varit svårt sjuk. Det är dock viktigt att slå fast att detta förhållande i och för sig inte innebär att N.N (mannen) skulle ha begått något brott, skriver tingsrätten i sin dom.

Kammaråklagare Klas Lorefors hade åtalat mannen för att bland annat ha låst in kvinnan i parets gemensamma bostad vid flera tillfällen mellan 19 april 2007 och 27 augusti 2008, men mannen friades alltså för de anklagelserna.