Misstänkt bomb i Landstingshuset

NYHETER

Polisen utrymmer nu Landstingshuset på Hantverkargatan på Kungsholmen i centrala Stockholm sedan ett mystiskt paket lämnats in.

Paketet misstänks kunna innehålla en bomb och ska undersökas av polisens tekniker.

Enligt Björn Engström på polisens länskommunikationscentral har inget hot framförts i samband med att paketet lämnades in.

"Saknade avsändare"

– Paketet saknade avsändare och därför tar man det säkra före det osäkra. Byggnaden kommer att utrymmas och det kommer att påverka trafiken i området, säger Towe Hägg, vid Stockholmspolisens länskommunikationcentral till aftonbladet.se.

Landstingshuset innehåller kontor för den centrala förvaltningen för Stockholms läns landsting och kanslier för de politiska partierna, sammanträdessal för landstingsfullmäktige, en lunchmatsal med mera.

I praktiken utrymt

– Det är i praktiken utrymt vid det här laget, säger landstingets presschef Anders Fridell strax före klockan 13.

Grovt räknat handlar det om ett hundratal personer som fått lämna sina arbetsplatser. Utrymningen har gått lugnt och stilla till väga, enligt Anders Fridell.

– Det är ingen dramatik över huvud taget.

Inga kända hot

Inte heller Anders Fridell känner till något framfört hot i sammanhanget. Det misstänkta paketet hade placerats i anslutning till receptionen.

Polisen har spärrat av parkdelen vid husets entré samt en del av Hantverkargatan.

Bombtekniker på plats

Polisens bombtekniker med bombvagn kom till Landstingshuset vid kvart i ett. Enligt polisen finns det inget som tyder på att paketet innehåller sprängmedel men eftersom ingen vet vem det är till ska det ändå undersökas.

Strax efter klockan två lyftes det misstänkta paketet över till bombvagnen, uppger polisen. Kort därefter hävdes spärrarna och räddningstjänsten och ambulansen lämnade platsen.