Ubåtsoffren förgiftades av freon

Brist på skyddsmasker och för många otränade civila ombord

NYHETER

VLADIVOSTOK. Brist på skyddsmasker och för många otränade civila ombord kan ha höjt dödstalet i den ryska ubåtsolyckan i Japanska havet.

Olyckan krävde 20 människors liv och ytterligare 22 människor skadades. Ombord fanns totalt 208, närmare tre gånger så många som den normala besättningen. Förutom 81 flottister var även experter och varvsarbetare med på provturen i Japanska havet. Av dödsoffren var 17 civila.

– En övertro på automatiska procedurer ombord kan ha ökat tragedins omfattning, sade Gennadij Illarjanov, kapten i flottan och expert på maritim teknik, till nyhetsbyrån RIA-Novosti.

Den kärnreaktor som driver ubåten skadades inte och nivåerna på bakgrundsstrålningen var normala, sade marinens talesman Igor Dygalo.

Giftig gas

Åklagare som har inlett en förundersökning om olyckan misstänker att offren inandades giftig gas, när ubåtens brandsläckningssystem oväntat utlöstes.

Besättningen var utrustad med gasmasker men det är möjligt de inte lade märke till inflödet av gas och när de väl gjorde det var det för sent, sade Vladimir Markin, talesman för den federala haverikommissionen enligt RIA-Novosti.

Obduktionerna visar enligt Markin att det var freon offren hade inandats.

Ubåten återvände till hamnen Bolsjoj Kamen för egen maskin enligt Dygalo.

En källa inom skeppsvarvet Amurs ledning sade till RIA-Novosti att ubåten var en K-152 Nerpa, en atomdriven ubåt av typen Projekt 971 Sjtjuka-B – Akula-klassen enligt Natos klassificering. Nerpa på 8 140 ton ska ha varit under utveckling sedan början av 1990-talet. Projektet fick dock läggas på is på grund av resursbrist efter Sovjetunionens kollaps.

Svårt bakslag

Försvarsminister Anatolij Serdjukov informerade president Dmitrij Medvedev om olyckan i lördags. Medvedev gav order om en ”fullständig och noggrann” utredning.

Olyckan är den värsta som hänt den ryska marinen sedan Kursk-katastrofen 2000, då 118 besättningsmän omkom. Den inträffade i ett läge när Kreml åter vill spänna Rysslands militära muskler och framstår därför som ett nesligt bakslag.

Nerpa skulle leasas ut till Indien, som enligt uppgift ska ha betalat två miljarder dollar för två ubåtar i den här klassen.

Enligt radiostationen Echo Moskvy har skeppsvarvet Amur dragits med problem sedan en av dess aktieägare greps i december förra året. Bland annat ska företaget ha haft svårt att betala ut löner. Problemen sägs ha dragit ned kvaliteten på det arbete som utförs där.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM