Obama kritiserar Danmark

”Ha gjort sorgligt lite för att klara flyktingkrisen”

NYHETER

USA:s nyvalde president Barack Obama kritiserar Danmarks insats för de irakier som är på flykt från krigshandlingar i Irak.

Foto: AFP/GETTY

Danmark och andra länder, som deltog i den USA-ledda koalitionen i Irak; ”har gjort sorgligt lite för att klara flyktingkrisen och bör uppmuntras att göra mer”, skriver Obama på sin officiella hemsida.

Han kritiserar också USA för att bara ha tagit emot en liten del av de 7 000 flyktingar som landet lovat ta emot.

Flyktingkris

Den tillträdande presidenten nämner flyktingkrisen och de enskilda ländernas förpliktelser i en presentation av sin generella Irak-politik.

FN:s flyktingkommissariat uppskattade förra året att 4,7 miljoner irakier vid den tidpunkten befann sig på flykt. Större delen av dem, omkring 2,2 miljoner, är internt fördrivna i landet medan en halv miljon befinner sig i Iraks grannländer.

Enligt Amnesty International har bara ett litet antal irakier sökt asyl i Danmark. Under 2006 var antalet 519 medan det under 2007 steg till 1 071, men det är inklusive de 374 tolkar och andra irakier som arbetade för de danska trupperna.

Obama skämdes

Södertäljes kommunalråd Anders Lago (s) träffade Barack Obama i april i år då kongressen höll en utfrågning om mottagningen av flyktingar från Irak. Lago var inbjuden att berätta om Södertälje och de många irakierna där.

Enligt Lago sade Obama att han skämdes över att USA inte tagit ansvar för civilbefolkningen i Irak och flyktingarna från landet.