”Vårt ansvar är att hålla minnena vid liv”

Minnesstund i Tysklands största synagoga

NYHETER

BERLIN. Offren för Kristallnatten hedrades runt om i Europa på söndagen, på dagen 70 år efter det att nazisternas judeförföljelse kulminerade före Förintelsen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och judiska ledare samlades i Tysklands största synagoga på Rykestrasse i Berlin.

– Det är vårt ansvar att hålla minnena vid liv, sade Charlotte Knobloch, Judiska centralrådets ordförande, till de 1 200 personerna i församlingen.

Foto: REUTERS
Förbundskansler Angela Merkel med Judiska centralrådets ordförande Charlotte Knobloch.

Knobloch bevittnade som sexåring Kristallnatten i München.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 lät nazisterna i en riksomfattande pogrom bränna ner 267 synagogor. Över 7 500 judiskt ägda affärer vandaliserades och SA-män mördade cirka 90 judar, i det som blev startpunkt för Förintelsen.

”Mer tacksam”

Knobloch hoppas att en påminnelse om grymheterna då ska ge nytt liv åt Tysklands engagemang för tolerans och mot högerextrema krafter.

I Tyskland invigdes två nya synagogor i samband med årsdagen.

– Det är långt ifrån självklart att nya synagogor öppnas i Tyskland. Därför är jag än mer tacksam för att det sker, sade Merkel vid ceremonin i Rykestrasse-synagogan, som var en av de få judiska institutioner som överlevde Kristallnatten.

Den skonades eftersom den låg insprängd mellan ”ariska” bostadskvarter som riskerade att fatta eld.

Minnesstunder hölls på flera ställen i Europa och i Israel.

Tyskfödde påven Benedictus XVI talade i Vatikanen om sorgen som lever kvar.

– Fortfarande i dag känner jag smärta över de tragiska händelserna, sade han och uppmanade människor att kämpa mot alla former av antisemitism och diskriminering.

Även i Sverige

En manifestation på Gustav Adolfs Torg i Malmö samlade ett par hundra personer. De lyssnade till bland andra Ewa Glimhed, ordförande i LO-sektionen i Malmö, och barnboksförfattaren Peter Cohen. Temat var ”Rött kort åt rasisterna”.

Något senare hölls möte på Stortorget i Lund följt av ett fackeltåg. Arrangör var vänsterpartiet och dess ungdoms- och studentförbund.

I Stora synagogan i Stockholm hölls minneskväll.

TT-AFP