Jan-Olov får heta Madeleine

NYHETER

Länsrätten i Norrbotten ger Jan-Olov Ågren rätten att även heta Madeleine.

– Jag hade faktiskt inte väntat mig detta, säger han.

Madeleine väntar dock med att ropa hej, beslutet kan överklagas, skriver Norrbottens-Kuriren.

Foto: TOMAS BERGMAN
Jan-Olov Ågren

Jan-Olov Ågren tycker ibland om att klä sig i kvinnokläder. Och då vill han kallas Madeleine. Namnet Madeleine har han nyttjat som mellannamn sedan en tid.

– Jag har redan fått ett brev från Vägverket som säger att jag måste byta körkort, säger Jan-Olov Madeleine Ågren som nu är hans formellt godkända namn.

Kan överklagas

Skatteverket ansåg att Madeleine inte är lämpligt eftersom det av tradition är ett kvinnonamn, men beslutet hävdes alltså av länsrätten. Jan-Olov väntar dock lite med att beställa nytt pass och id-kort tills dess att han är säker på att han får behålla sitt nya namn.

– Det finns gamla domar i högre instanser som motsätter sig länsrättens dom. Så om Skatteverket överklagar är det inte säkert hur det går, säger han.

För Jan-Olov Ågren är det viktigaste med hans namnbyte den känslan han får av rättigheten till det namn som han upplever som sitt eget, säger han till Norrbottens-kuriren.

FAKTA

/ Unisexnamn:

Maria / Marie

Enligt svensk namntradition är det kvinnor som döps till Maria eller Marie. Men i spansktalade namn är det inte ovanligt att en man kan heta Maria. I Frankrike är det inte ovanligt att pojkar får namnet Marie.

I Sverige heter 447 998 kvinnor och 566 män Maria. Namnet Marie bärs av 125 509 kvinnor och 246 män.

Kim

Kim är ett namn som många anser passar lika bra för killar som för tjejer. I Sverige heter 11 299 män och 4 071 kvinnor Kim.

Robin

Robin är ett namn som både killar och tjejer kan heta. Ett exempel är popsångerskan Robyn som dock stavar sitt namn med ett y i stället för ett i. I Sverige heter 26 848 män och 237 kvinnor Robin.

Andrea

I Sverige är det vanligtvis flickor som heter Andrea. Men i Italien är det ett namn som pojkar kan döpas till. I Sverige heter 9 392 kvinnor och 213 män Andrea.

Noa

Ett kort namn som passar lika bra för pojkar som för flickor. I Sverige heter 763 män och 80 kvinnor Noa.

Bo

I Sverige är det vanligen äldre herrar som går under namnet Bo. Men vem minns inte det amerikanska bombnedslaget Bo Derek som slog igenom med filmen "Blåst på konfekten"? I Sverige heter 91 467 män och 69 kvinnor Bo.

Mio

Ett namn som i Sverige bärs av såväl pojkar som flickor. Mio betyder min på italienska och latin. Mest känt är nog namnet från Astrid Lindgrens bok Mio min Mio. I Sverige heter 585 män och 77 kvinnor Mio.

Källa: Svenska namn.