Regn, regn och mera regn

Två lågtryck attackerar Sverige i dag

NYHETER

En kallfront passerar just nu över landet.

Det för med sig regn, hårda vindar och halka på många håll.

– Vid Väderöarna på Västkusten blåste det i medelvind som högst 23 meter per sekund i dag och det är mycket hård vind, säger Johan Lundgren, som är meteorolog vid SMHI.

Johan Lundgren berättar att det är en kallfront som orsakar det dåliga vädret.

– I morse låg kallfronten utefter Västkusten och det blåste mycket kraftigt. Nu har det dock börjat lugna ner sig lite där.

Johan Lundgren arbetar vid SMHI i Norrköping och vid 14.45-tiden när han intervjuas av aftonbladet.se berättar han att han kan höra åskan gå över staden.

Kommer det åskovädret fortsätta upp till Stockholm?

– Det är oklart om det överlever så långt men det kommer regna och blåsa mycket i Stockholm.

SMHI har utfärdat varningar för alla farvatten. Man beräknar också att det kommer blåsa kraftiga vindar i södra Sverige upp till Upplands inland.

– Sedan är det utefter norrlandskusten som det blir blåsigt. In över land blir det väldigt blåsigt i Götaland och östra Svealand.

Under kvällen kommer kallfronten dra från Stockholmsområdet bort mot Finland.

– Det kommer fortsätta blåsa över Östersjön.

Halka i södra Norrland

I de norra delarna av landet kan man räkna med hala vägbanor i kväll. Enligt Johan Lundgren kan det bli extra besvärligt i södra Norrland.

– I samband med regnet som drar norrut på kvällen kan det bli halka. Temperaturen kommer ligga kring nollan och det är risk att det fryser på när vätan hamnar på vägbanorna, säger Johan Lundgren.

I fjällen kan man också räkna med snöinslag.

– Troligtvis blir det värre ju närmare fjällen man kommer. Det kan komma ett par centimeter snö i fjällen medan det i exempelvis trakten kring Hudiksvall blir regn.

I de södra delarna av landet förskonas vi från halkan.

– I Stockholm blir det över fem plusgrader nattetid.

Lågtryck från Danmark

Trots att kallfronten drar vidare betyder för södra Sveriges del inte slutet på oväder det närmaste dygnet.

– Redan nu i kväll drar ett nytt lågtryck in över landet från Danmark. Det kommer blåsa mycket från Skåne och österut över Östersjön.

Nederbördsområdet som drar bort från Stockholm i kväll, följs snart av det nya lågtrycket som först drabbar Malmö och Göteborg.

– Det kommer nog blåsa och regna mycket i Stockholm i natt innan det drar vidare mot Finland.

Mitt på dagen i morgon har i stort sett hela regnområdet lämnat svensk mark. Enligt SMHI:s beräkningar kan landet på sina håll då ha drabbats av rätt stora nederbördsmängder.

– Lokalt kan det handla om 25 millimeter.

Mer regn på onsdag

På onsdag kommer det in ett tredje lågtryck över landet.

– Då handlar det mer om regn i skurform. Det ser dock inte ut att bli så blåsigt och det kommer inte ge så mycket nederbörd som de två lågtrycken som attackerar oss just nu.

I fjällen kan man räkna med mer snö på onsdag medan övriga Norrland får uppehåll.

Hur ser vädret ut framåt torsdag och fredag?

På torsdag och fredag ser det ut att bli stabilare väder och med uppehåll. Det blir dock något kallare på grund av att svalare vindar kommer in över landet. Just nu är dock temperaturerna på sina håll mycket över det normala, säger Johan Lundgren.