Tak blåste av hyreshus

Träd över vägen när oväder drog förbi

NYHETER

Jönköpings län drabbades på måndagen av ett väldigt oväder.

I Huskvarna fick hyresgäster se taket flyga av huset de bor i.

Värnamo är värst drabbat, men även i Jönköping har ovädret slagit till.

– Det har kommit stormbyar. Det är framför allt Värnamo-området som drabbats, men även Jönköping och höglandet har haft kraftiga vindar. Hela länet har haft det väldigt blåsigt, säger Nils-Erik Eriksson, informatör vid Jönköpingspolisen.

Tiotusentals hushåll har varit utan el. Vid lunchtid rörde det sig om 6 000–7 000 hushåll, uppger Räddningstjänsterna i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

På elva platser har träd blåst över vägen.

”Stanna inomhus”

– Där går det inte att komma fram. Dessutom fick vi in att ett träd blåst på ett hus, att en byggnadställning i Jönköping höll på att ge sig iväg och att ett tak blåst av ett hyreshus i Huskvarna.

Enligt Nils-Erik Eriksson höll ovädret i sig i omkring en timmes tid.

– Det kom riktiga stormbyar runt klockan 12. Sen gick det i stort sett över.

Råd till allmänheten?

– Det är inte lätt att råda, men man bör väl undvika att vara utomhus när det blåser så. Nu har det lugnat sig. Just nu tittar nästan solen fram.

FAKTA

Tågstopp på Västra stambanan

Blåsten har orsakat problem även för tågtrafiken. Sedan 12.30-tiden är det stopp på Västra stambanan utanför Lerum, öster om Göteborg, på grund av att ett träd blåst ned över en kontaktledning.

Det var på eftermiddagen strömlöst på stora delar av sträckan Borås–Värnamo–Kalmar–Karlskrona.

– Risken är så stor för fallande träd att det har gjorts en gemensam bedömning av SJ och Banverket att tågen i området ställs in tills vidare, säger Ulf Wallin på SJ:s pressjour.

– Vi vill inte riskera att tåg åker i väg och så rasar träd ner så att passagerarna blir stående någonstans och inte kan nås med ersättningsbussar.

Mellan Mjölby och Tranås är det ett kontaktledningsfel vilket gör att trafiken går på enkelspår.

Också i östra Skåne, i Blekinge och i länen Kronoberg och Kalmar har den hårda blåsten ställt till med elavbrott. I de områdena är närmare 7 000 kunder utan ström, enligt kraftbolaget Eon.

Den kraftiga vinden gjorde att Stena Lines lastbilsfärja Scanrails förtöjningar brast och fartyget hamnade på tvären i Frihamnen i Göteborg, rapporterar SR Göteborg.

Vid halv tre-tiden hade två av de stora elbolagen stora problem med blåsten. Av Eons kunder var 11 477 utan ström i framför allt Kalmar, Jönköpings och Kronobergs län. 644 av Fortums kunder var strömlösa i främst Halland och Värmlands län.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM