Paret Obama till Vita huset

NYHETER

Sent på måndagen svensk tid fick paret Obama en första titt på sitt blivande hem, Vita huset, ledsagade av George och Laura Bush.

Därefter fördes en tuff politisk diskussion mellan de båda ledarna.

Det var främst ämnen som finanskrisen och Irakkriget som stod på agendan för mötet mellan den avgående och den tillträdande presidenten. Men samtidigt uppgav rådgivare till Barack Obama att denne överväger att riva upp en rad beslut signerade George Bush, bland annat vad det gäller begränsningar av stamcellsforskning och ett initiativ att borra efter olja på amerikansk mark.

Märkligt?

– När det gäller stamcellsforskning och ett antal övriga områden så ser vi hur Bushregeringen till och med i nuläget agerar aggressivt för att göra saker som jag inte tror är i landets intresse, sade John Podesta, chef för Obamas övergångsteam och tidigare stabschef hos president Clinton, till nyhetskanalen Fox.

Både Bush och Obama har sagt att de kommer att uppträda vänligt och artigt och sätta sin partitillhörighet åt sidan vid mötet. Men det kommer säkert att kännas märkligt för Barack Obama att gå på artighetsvisit i Vita huset efter att i nära två år talat om den sittande presidentens misslyckande. Bush å sin sida kritiserade i våras Obama som allt för oerfaren. Men han var snabb med att gratulera till segern och det traditionella mötet i Vita huset äger rum rekordtidigt.

– För honom (Bush) är det viktigt att framstå som någon som lämnar över med klass, konstaterade historiken Doris Kearns Goodwin för New York Times.

TT