Starka vindar till sjöss - blött på land

NYHETER

Blött, milt och vi slipper gårdagens stormvindar som lyfte tak i Jönköpingstrakten.

– Vinden är inte över land utan istället över Östersjön och vid kuststräckorna, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.

Tak blåste av ett hyreshus i Husqvarna och tågtrafiken på Stambanan stoppades utanför Lerum. Dessutom blev tiotusentals utan ström i Jönköpingstrakten. Kraftiga vindar orsakade stora problem i södra Sverige på måndagen.

Blåsigt till sjöss

Idag väntar beskedligare vindar. Om man inte befinner sig till sjöss.

– Vinden är inte över land utan är istället över Östersjön och vid kuststräckorna, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.

November är den månad som toppar statistiken över mest dimma. Inte sällan ligger dimmolnen kvar under hela dagen och solen klarar inte av att bryta igenom molnen. Under dagarna som kommer dominerar det mulna vädret.

Mulet och milt

Soliga dagar i skidspåret är ännu avlägsna i stora delar av landet.

– Idag kommer det att regna i stort sett hela dagen i Götaland och i eftermiddag drar nederbörden upp över Stockholm och Uppsala. Vi har mulet väder framför oss sedan med bara få solchanser och bara lite skvättar hit och dit, säger Anna Österman.

Under tisdagsmorgonen låg SMHI kvar med en klass 1 varning för ishalka i Jämtland men när dagstemperaturen stiger väntas den försvinna.

Allhelgonaorkanen dödade sex

Rejäla oväder är inte ovanliga i November. Enligt SMHI är ett av de kändaste allhelgonaorkanen i början av månaden 1969. De starka vindarna orsakade stor förödelse i mellersta och östra Svealand, i Östergötland och på Gotland. Sex personer förolyckades.

Störst vindstyrka uppmättas då på Örskär vid Upplandskusten där det blåste 36 meter per sekund.