Sätt betyg på skolmaten

Livsmedelsverket lanserar test - hårda krav för högsta betyg

NYHETER

Nu kan du betygsätta skolmaten.

De bästa skolorna lockas med ett särskilt certifikat.

– Vi hoppas att det här kan bli en konkurrensfördel för skolorna, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket som står bakom skolmatstestet.

Foto: Colourbox

För högsta betyget, mycket väl godkänt, är kraven hårda.

Flera alternativ ska finnas på menyn, salladsbordet ska vara rejält tilltaget, dressingen får inte vara för fet, korv får serveras max tre gånger per månad och maten får inte börja serveras före klockan 11.00.

För att få MVG, och därmed ett särskilt certifikat, krävs 31 av maximalt 38 poäng.

Stora skillnader

– I dag finns det stora skillnader mellan olika skolor. Vissa är väldigt bra medan andra är mindre bra. På det här sättet vill vi hjälpa föräldrar, elever och skolor att identifiera vilka problem som finns kring skolmaten, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Från och med i dag kan föräldrar, elever eller annan skolpersonal betygsätta sin skolmat via ett test på verkets hemsida.

Genom testet går det att enkelt se om maten som serveras är bra eller dålig.

Tredjedel av matintaget

– En sak som många skolor inte klarar att leva upp till är att ha flera alternativa rätter. Att införa det behöver inte bli dyrare. Det gäller att lära sig att laga rätt mängd av olika rätter, säger Åsa Brugård Konde.

Vad händer om en skola får IG, icke godkänt?

– Vi kommer inte att kritisera enskilda skolor. Det här är mer ett sätt för en skola att komma på vad som är problemet. Det behöver inte alltid handla om maten utan kan röra sig om miljön eller schemaläggningen.

Skolmaten är viktig. Enligt Livsmedelsverket ska maten i skolan stå för en tredjedel av en elevs näringsintag varje dag. För förskolebarnen är maten ännu viktigare och ska stå för mellan 65 och 70 procent av matintaget.

Samma test har redan tidigare kunnat göras på intresseorganisationen Skolmatens vänners hemsida. Det är också de som delar ut certifikatet till de skolor som serverar den bästa skolmaten.

ARTIKELN HANDLAR OM