Våldtäktsdömd får bli läkare

NYHETER

Mannen är dömd för våldtäkt och tros kunna skada andra.

Ändå får han bli läkare.

Högskolans avskiljandenämnd lyssnar inte till varningarna från Lunds universitet, uppger P3.

I våras dömdes läkarstudenten för våldtäkt mot barn, något som fick Lunds universitet att vända sig till Högskolans avskiljandenämnd. Anledningen var att man inte vill att han skulle kunna gå den kurs i barn- och ungdomspsykiatri där man träffar unga, utsatta personer.

Nu har svaret kommit:

Läkarstudenten får gå kvar på utbildningen.

Erkände oralsex

Detta trots att Lunds universitet inte vill ha honom kvar eftersom de tycker att det finns en stor risk att han skadar andra under sin utbildning. Det uppger Sveriges Radio P3.

– Den här typen av brott innebär ingen påtaglig risk för att det här ska kunna upprepas, säger Thomas Johansson som är ordförande i Högskolans avskiljandenämnd till radion.

Han påpekar dock att nämndens uppgift inte var att pröva om han anses lämplig för yrket – utan om vederbörande skulle kunna fortsätta sina studier.

Får behandling

Studenten, som gått drygt nio terminer på läkarprogrammet, har erkänt att han haft oralsex med sin kompis 14-årige lillebror medan denne låg och sov.

Han är fälld i både tingsrätten och hovrätten för våldtäkt mot barn och dömd till skyddstillsyn och behandling. Just nu har han studieuppehåll för att kunna delta i ett behandlingsprogram.