Talade svenska – slängdes i fyllecell

Polisen: Vi ska utreda saken

NYHETER

Deras enda brott var att de talade svenska.

Straffet blev sju timmar i fyllecell.

Det menar fyra finländska ungdomar som nu kräver att polises agerande utreds.

Det är finska Hufvudstadsbladet som skriver om fyra 18-åringar som slängdes i fyllecell och sedan fick böter – enligt de själva helt utan anledning.

På böteslapparna kunde de senare läsa att de varit olydiga mot polisen.

Själva är de av en annan uppfattning.

Kan inte finska

I fredags firade de en kompis födelsedag då hon bjöd på fest hemma i Esbo. Strax före midnatt kom polis till platsen efter klagomål från en granne.

Det var då någonting gick snett.

Enligt ungdomarna blev polisen ganska snabbt provocerad för att ungdomarna talade svenska. Värst var det för åländskfödda Jonathan Westerlund – som inte ens behärskar finska.

– Vi andra kan ju finska men vi blev upprörda för att de började bråka med Jonathan så vi började alla tala svenska och fråga vad som riktigt är på gång, säger Kasper Wendell till Hufvudstadsbladet.

Sju timmar i fyllecell

Han menar att ingen i gänget bråkade eller var aggresiv.

Trots det sattes han tillsammans med Jonathan Westerlund och två andra kompisar i polisbilen och fördes till häktet i Kilo.

Först klockan åtta på morgonen var de fria att gå. Men då hade redan förtroendet för polisen fått sig en rejäl törn.

Nu har de fyra killarna kontaktat inrikesministeriet och Esbopolisens chef, Olli Vuorio. Sistnämnde lovar att det inträffade ska utredas.

– Jag kan inte säga något om denna händelse utan den utreds internt. Men det är klart att i vanliga fall ska man nog till exempel få veta varför man sätts i cell över natten, säger han.