Greta, 93 år, rappar på Youtube

NYHETER

Greta Segerson, 93 år, kan vara världens äldsta rappare.

Hon har blivit lokalkändis i Göteborg och hennes sjömansrap spelas på Youtube.

– Jag kallar mig inte rapperska. Jag kan ju inte göra som ungdomarna som hittar på så fint, säger hon till Aftonbladet.se.

Foto: youtube
Greta Segerson under sitt framträdande på Stadsteatern i Göteborg som nu finns på Youtube.

Greta Segerson karriär som rappare började på en julfest på en pensionärsträff för två år sedan. Genom ett missförstånd.

– Jag tröttnade på att sjunga på julfesterna på pensionärsträffarna men de tjatade på mig. Till slut kom jag på den kloka och geniala idén att jag skulle rappa i stället. "Jag visst får du det" svarade de då, berättar Greta som inte trodde att rapp passade på julfester.

Kan bara en vers

Greta Segerson gjorde succé och sedan dess har hon bland annat uppträtt på Göteborgs stadsteater, fler pensionärsträffar och på en 50-årsfest.

– På 50-årskalaset gick jag upp helt spontant och rappade. Tänkte att jag skulle visa dem hur jag hade gjort förut. Med på den festen var mannen som höll i Kulturdagarna i Göteborg och han bad mig att uppträda på deras kulturdagar.

Paradnumret som Greta Segerson alltid kör när hon står på scen är sjömansvisan "Jolly Bob". Hon kan bara en vers och vill egentligen inte kalla sig rappare.

– Jag kan ju inte göra som ungdomarna som hittar på så fint, säger Greta Segerson som snarare ser sig som politiskt aktiv än rappare.

Blir igenkänd

Ett klipp från ett av hennes uppträdande ligger ute på Youtube och hon har märkt att hon har blivit en lokalkändis.

– Jag var och åkte med Stenalinjen till Fredrikshamn med min brorson nyligen. Då kom en av personalen fram och sa: "Det är ju du!". Jag kunde ju inte förneka att det var jag som var jag, säger Greta Segerson.

Snart slutrappat

Senast igår uppträdde hon på invigningen av en ny träffpunkt för pensionärer på Karl Gustafsgatan i Göteborg. Men det kan ha varit hennes sista.

– Jag fyller ju 94 nu så det är dags att jag lägger av. Tycker egentligen inte att det är så roligt att stå på scen men det är klart att det är glädjande om folk blir glada när de ser mig.

Hemma i lägenheten i Göteborg spelas aldrig någon rapmusik. Greta Segerson lyssnar bara på radioproram i P1.