Släpptes fri – greps direkt

Polis jagar barnporr hos styckmördaren

NYHETER

Mannen styckmördade en tonårsflicka och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.

Länsrätten beslöt att den skulle upphöra – tre dagar senare slog till polisen till.

Nu letar utredarna efter barnporrbilder i mannens dator.

FICK PSYKVÅRD Mannen bedömdes som färdigvårdad. Bilden är från en rekonstruktion av mordet.

Sensommaren 2000 våldtog och ströp den då 19-årige mannen en 18-årig flicka i Lycksele. Efteråt styckade han kroppen. En del kroppsdelar kastade han i älven, andra försökte han elda upp i föräldravillans värmepanna.

Efter några dagar greps mannen. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den 19 september i år beslutade länsrätten att den slutna rättspsykiatriska tvångsvården skulle upphöra och övergå till öppen rättspsykiatrisk vård. Styckmördaren hade utbildat sig, gjort praktik på ett företag och fått fast arbete där.

Friskförklarad

Enligt en överläkare hade flera riskbedömningar gjorts. Alla gav samma entydiga svar:

”Risk för återfall i brott är att betrakta som i det närmaste obefintligt under de villkor som gäller nu och i den fortsatta planeringen”.

Tre dagar efter länsrättens dom slog polisen till. Efter tips beslagtogs styckmördarens dator och en förundersökning är inledd om misstänkt barnpornografibrott.

Datorn granskas

– Det är mycket information i datorn, det tar tid att gå igenom. Än så länge finns det ingen person som är delgiven misstanke om brott, säger Peder Jonsson vid polisen i Västerbotten.