Brittiska flottan dödade två pirater

”Sköt i självförsvar”

NYHETER

Den brittiska flottan dödade under tisdagen två somaliska pirater.

Piraterna försökte kapa ett danskt fraktfartyg i Adenviken.

Nato hade skickat brittiska HMS Cumberland och ett ryskt fartyg till området, för att skydda sjötrafiken i området som hotas av de frekventa piratkapningarna.

Nato svarade med eld

De två somaliska piraterna dödades när ett fartyg från den brittiska örlogsflottan besvarade piraternas eld mot ett danskt fraktfartyg på tisdagen.

– Båtar som sjösattes från Cumberland för att genskjuta piratbåten hamnade i eldstrid. Två utländska personer, troligtvis somaliska pirater, sköts och dödades i självförsvar, sade en talesman för det brittiska försvarsdepartementet på onsdagen.

En tredje man död

Ytterligare en man hittades död i samband med kapningsförsöket, det stod dock inte omedelbart klart om han dödats i skottväxlingen.

På onsdagen kapades också ett turkiskt tankfartyg av pirater i Adenviken mellan Jemen och Somalia, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Fartyget fraktade 4 500 ton kemikalier med destination Bombay och befann sig 20 kilometer från den jemenitiska kusten när det angreps av sjörövarna.

Piraterna, som oftast kommer från det laglösa Somalia, sprider våld och oro i området som är ett av världens viktigaste farleder och knyter samman Europa med Mellanöstern och Asien.

TT