Serievåldtäktsman dömd till vård

NYHETER

Den 46-åriga mannen överföll och våldtog en rad kvinnor under vapenhot i deras hem i nordöstra Göteborg.

På torsdagen dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av tingsrätten i Göteborg.

Han fälldes för fyra av fall av grov våldtäkt och ett fall av försök till grov våldtäkt. En åtalspunkt gällande försök till grov våldtäkt ogillades av domstolen.

Övergreppen skedde inomhus

Under många år terroriserade han kvinnor i nordöstra Göteborgs stadsdelar.

I de flesta fall har övergreppen skett inomhus och i mörker. Mannen har också varit maskerad på olika sätt. Men i ett fall har en kvinna dock kunnat peka ut den 46-årige serievåldtäktsmannen. Det var tidigt på morgonen den 11 september 1999 då mannen på en gångväg i Bergsjön under knivhot försökte tilltvinga sig samlag.

Dömd i Oslo

Den första kvinnoöverfallet skedde i januari 1997. Sedan kom tre i snabb följd under augusti och september 1999. Därefter blev det ett uppehåll till 2005, då två kvinnor råkade illa ut.

Det uppehållet förklaras delvis av att mannen då hade dömts för två överfallsvåldtäkter i Oslo och satt fängslad för det där.

Då togs DNA på mannen men det kontrollerades endast mot register i Norge. Någon samband med svenska myndigheter skedde inte.

Mannens våldsamma framfart i Sverige avslöjades först efter att mannen förra sommaren gripits drogpåverkad i en rutinkontroll i Borås. Då togs hans DNA och då fastnade han för sexvåldsbrotten i Göteborg.

TT