Man blev av med hiv- smitta efter tio år

Fri från viruset efter benmärgs- transplantation

NYHETER

En 42-årig amerikansk man blev av med sin hiv-smitta efter 10 år. Mannen fick en benmärgstransplantation från en donator som är resistent mot viruset. Efter 20 månder är han fortfarande fri från hiv.

Mannen behandlades i Berlin. Han hade också leukemi som skulle botas när han fick en benmärgstransplantation. Efter 20 månader var både leukemin och hiv-viruset borta. Läkarna betonar dock att det är för tidigt att friskförklara honom för gott – viruset kan fortfarande komma tillbaka, uppger Reuters.

Mutation mot viruset

Anledningen till att hiv-viruset inte längre kunde bita på 42-åringen var att han fick benmärg från en resistent donator. Ett fåtal människor människor har nämligen en mutation som gör att hiv-viruset inte kan fastna på receptorerna i cellerna. Behandlingen kompletterades med stark strålning.

Två tidigare fall

Två miljoner människor i världen dör av hiv varje år och 33 miljoner bär på smittan. Medan vissa läkare i USA ser resultatet som en lyckträff är andra hoppfulla om att hitta en effektiv behandling. Men 42-åringen är inte helt unik. Under 80- och 90-talet har två fall rapporterats där patienter blivit av med hiv just genom benmärgstransplantation, uppger AP.