Mänsklig – men en maskin

Foto: SAM FURLONG/SWNS.COM
ÄNDRAR ANSIKTSUTTRYCK Peter Jaeckel tillsammans med den människolika roboten Jules – vars programvara tog tre år att utveckla.
NYHETER

LONDON. Kan du tänka dig att äta lunch med den här mannen?

Sorry.

Roboten Jules behöver ingen mat.

Jules har 34 motorer under sitt elastiska skinn.

Blev du lurad av bilden kan du trösta dig med att du är långt ifrån ensam. Den visar den första människolika roboten. Den kan röra på munnen, höja på ögonbrynen och ändra ansiktsuttryck.

Styrs av rörliga bilder

Jules, som roboten heter, styrs av rörliga bilder som omvandlas till digitala kommandon och styr de 34 elektroniska motorer som finns under det elastiska skinnet.

Roboten är utvecklad av amerikanska Hanson Robotics på uppdrag av Bristol Robotics Laboratory, som drivs av University of the West of England och universitetet i Bristol. Det tog robotteknikerna över tre år att skapa programvaran som möjliggör växelspelet mellan mänsklig och konstgjord intelligens.

”Utseendet viktigt”

– Forskare förutspår att robotar en dag kommer att hjälpa människor i rymden, inom vård och utbildning. Då är det viktigt att robotens utseende och beteende stämmer väl överens med våra förväntningar, säger Peter Jaeckel på Bristol Robotics Laboratory till Daily Mail.