Världen väntar på Obamas politik i Afghanistan

Foto: ap
NYHETER

Sverige utökar stödet till Afghanistan.

Samtidigt väntar världen på Barack Obamas Afghanistanpolitik.

– Vi förutser en rätt intensiv dialog över Atlanten under de närmaste månaderna, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Foto: ap
Carl Bildt.

Regeringen utökar stödet till Afghanistan. Den svenska styrkan i Isaf ska under nästa år utökas med 100 personer, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Med hjälp av bland annat transportflyg och sjukvårdshelikoptrar ska den svenska militära närvaron förstärkas. Enligt Ekot innebär detta att den svenska styrkan då kommer att omfatta 500 personer. Dessutom ska det civila biståndet inom några år ökas med 200 miljoner till 500 miljoner kronor.

Säkra valet

Viktigast just nu är att säkra nästa års presidentval i landet. Skulle valet inte kunna genomföras på grund av säkerhetsskäl är det enligt Ekot en seger för talibanerna.

Utrikesminister Carl Bildt säger till Ekot att det hittills har varit ett misslyckande med en dominerande militär strategi.

– Nu breddar vi den, det är på gång, till en mera sammansatt politisk, ekonomisk och säkerhets-strategi.

USA:s militära styrka

Innan Barack Obama vann presidentvalet i USA deklarerade han flera gånger att han om han blir president skulle den militära kampen mot talibanerna och al-Qaida ha högsta prioritet. Han sade också att han ville se ytterligare två till tre USA-brigader, 12 000 till 15 000 soldater, i Afghanistan.

Sedan dess har hans register av åtgärder för att skapa stabilitet i Centralasien växt och ska enligt amerikanska medier inte längre utesluta vare sig dialog med moderata talibaner eller försök att engagera Iran och andra länder i regionen i en ny strategi.

EU:s tre punkter

Enligt Carl Bildt utgår EU, där flera medlemsländer, inte minst Tyskland, redan börjat värja sig mot nya USA-krav på mer stridande trupp, från tre punkter för dialogen med nästa administration i Washington.

– För det första att säkra valen. Det är hörnpelaren i den politiska strategin för det kommande året. För de demokratiska valen säkrar den demokratiska legitimiteten för den statsbildning vars framgång är en förutsättning för att alla andra utmaningar ska kunna hanteras, säger Bildt till TT.

Nästa höst planeras president- och regionalval i landet.

Regional dialog

Den andra tyngdpunkten är stödet till polisen och kampen mot korruptionen och den tredje den regionala dialogen.

– Det går inte att lösa Afghanistans problem i isolering från regionen i övrigt. Och det handlar till mycket stor del om Pakistan. Vi har nu en diskussion om en stärkt EU-politik för Pakistan. Det handlar också om regionen i övrigt; dialogen mellan Indien och Pakistan, dialogen med Iran, som är en viktig aktör.

Om samtal med delar av talibanrörelsen säger den svenske utrikesministern:

– Det är en diskussion som jag föredrar att överlåta åt afghanerna själva. Det är ju deras land. Jag tror det kan finnas förutsättningar för att göra olika former av lokala uppgörelser.