Här hittar de spaden

Pojkvännen grävde Nathalies grav – vid mammans gård

1 av 3 | Foto: Felipe Morales
SAMLAR BEVIS I går hämtade länskriminalchefen Göran Arvidsson och hans kollega kriminalinspektör Hans Kinnander en spade från ladan vid huset där 21–åringens mamma bor. ”Vi tror att han har använt den”, säger åklagaren.
NYHETER

ALINGSÅS. Pojkvännen tog en spade från sin mammas hem.

Bara några hundra meter från huset ska han ha grävt Nathalies grav.

På måndagen hämtades spaden av länskriminalens chef Göran Arvidsson.

På kvällen den 15 maj misstänks Nathalie Johansen ha dödats av sin sambo.

Efter mordet körde han henne från Alingsås till åkern utanför sin mammas hem. Där tog han en spade och begravde liket i kanten av en åker.

Den mordmisstänkte 21-åringen har nu berättat för polisen hur han mördade sin nyblivna sambo. Men någon förklaring till dådet har han inte kunnat ge.

Han verkade nervös

– Som så ofta vid den här typen av brott mellan partners finns ingen förklaring mer än att de hade blivit osams, säger Urban Svenkvist.

Nathalie och pojkvännen bråkade ofta, även den här kvällen. Den nya lägenheten var dyr, 7 400 kronor i månaden i hyra.

Grannarna i huset såg aldrig Nathalie mordkvällen, men pojkvännen sprang in och ut ur porten. Han verkade mycket nervös.

Strax före midnatt kom han ut. En av grannarna minns det tydligt, det var precis innan videobutiken skulle stänga. Hon och några vänner stod utanför porten.

Han hälsade på sällskapet och tittade sedan på deras hund och sa: ”Gud, vilken söt hund!” Sedan försvann han. En stund senare dök han upp igen, då var han så stressad att han inte kom ihåg portkoden.

Sa att hon sprungit ut

– Jag gick fram och frågade om jag skulle hjälpa honom. Han frågade om vi bytt kod, men det hade vi ju inte. Jag öppnade dörren åt honom. Det var verkligen något skumt med honom den kvällen, säger grannen.

Till polisen och alla andra sa pojkvännen att han och Nathalie hade börjat bråka. Och att hon hade sprungit ut på gatan och försvunnit.

I förhören har han nu berättat vad som i själva verket hände.

– Han har erkänt att han har dödat henne i Alingsås och sedan transporterat henne till platsen där kroppen hittades, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.

I går åkte Borås länskriminalchef Göran Arvidsson och hans kollega kriminalinspektör Hans Kinnander till huset där 21-åringens mamma bor.

Från ladan på tomten några hundra meter från fyndplatsen hämtade de en spade. Spadbladet slogs in i skyddande plast och spaden kördes sedan till polishuset.

– Vi tror att han har använt den, säger Urban Svenkvist.

”Inget tecken på ånger”

På söndagen, tre dagar efter mordet, satt 21-åringen och rökte på sin terrass. En granne gick fram till honom och frågade vad som hänt med Nathalie.

– Han berättade iskallt att de hade bråkat och att hon sprungit iväg. Jag såg inte ett tecken på ånger. Sen gick han in och tittade på videofilm, vi såg genom fönstret hur han låg där framför tv:n nästan hela helgen, säger grannen.

I går blev den definitiva identifieringen av Nathalies kropp klar, och i dag hålls häktningsförhandlingar i Alingsås tingsrätt.

Enligt Göteborgs-Posten har 21-åringens familj fått motta hot. Hans mamma säger att hon är rädd – men känner stöd från vänner på orten.

ARTIKELN HANDLAR OM