Storbrand i Santa Barbara

Sprider sig mot kändisvillor

1 av 3
NYHETER

En skogsbrand rasar i Santa Barbara i Kalifornien. Branden sprider sig mot de många kändisvillorna i området – ett hundratal villor har redan brunnit ner.

– Det är ett orange sken över hela staden. Vi ser ser lågor upp till 60 meter, säger svenskan Maria Johansson som bor i området.

I natt svensk tid spred sig skogsbranden över de kändistäta området Cold Springs i Montecito, nära Santa Barbara i Kalifornien. Bland de boende i områdena finns bland andra Steven Spielberg, Kevin Costner och Oprah Winfrey.

Minst fyra hektar stod vid femtiden imorse svensk tid i brand.

– Myndigheterna uppmanar folk att fly från sina bostäder. I tv filmar de live när husen brinner ner, säger Maria Johansson.

Boende evakueras

Vinden har försvårat släckningsarbetet. Vindbyar på 50 meter per sekund har uppmätts av National Weather Service.

– Brandkåren har ingen kontroll över elden. De säger att allt beror på vinden.

Just nu håller brandförsvaret på att mobilisera sina styrkor.

– Ibland kommer det en vindby som drar med sig elden. Det ser ut som explosioner när jag tittar ut genom fönstret, ändå är jag fyra kilometer ifrån, säger Maria Johansson.

Lämnar sina hem

Ett flertal boende i närheten har evakuerats med hjälp av myndigheterna, flera personer har även självmant lämnat sina hem. AP rapporterar att Oprah Winfreys hus är i farozonen.

– Människor fyller sina bilar med allt som går att rädda för det tror att deras hus ska brinna ner, skriver svensken Simon Björnfot.

Flera elledningsstolpar har förstörts och gjort delar av området strömlöst.

"Stora lågor"

Göteborgaren Antonino Ognissanti, 21, pluggar på Santa Barbara City College. Han blev i natt vittne till branden:

– Det är väldigt stora lågor, jag och några andra gick upp på vårt tak. Det var inte kul att se hela berget brinna, och alla bilar som evakuerade, säger han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM