Nordea-chefen: ”Inte överdrivna”

Ordföranden Hans Dalborg försvarar avtalen

NYHETER

Nordea-chefernas guldkantade pensionsavtal har väckt en läsarstorm på aftonbladet.se.

Nu går bankens styrelseordförande Hans Dalborg ut och försvarar avtalen.

– I en jämförelse med de största företagen i Norden är våra pensionsnivåer marknadsmässiga och inte överdrivna, säger han i en kommentar.

Förre vd Thorleif Krarup kan lösa ut ett pensionsavtal som är värt 150 miljoner kronor.

Nuvarande vd Christian Clausens avtal är värt 114 miljoner kronor, visar aftonbladet.se:s granskning.

Nu går Nordeas styrelseordförande Hans Dalborg, som enligt Dagens Nyheter själv har ett avtal värt 120 miljoner kronor, ut och försvarar summorna.

”Förståelse”

I ett mejl från Nordea kommenterar Dalborg pensionsavtalen:

"Jag har förståelse för att höga pensioner väcker uppseende. Men Nordea är ett av Nordens fem största företag och avsevärt större än någon annan bank i Norden. I en jämförelse med de största företagen i Norden är våra pensionsnivåer marknadsmässiga och inte överdrivna.

Alla nu aktuella uppgifter om VD-pensioner i Nordea bygger på uppgifter, som redovisats för ägarna i bankens årsredovisningar. Det enda nya är att man med högre antaganden om livslängd räknar fram betydligt större totalsummor för individerna än kostnaderna för banken"

FAKTA

Så hög är medel-Svenssons pension:

Medelpensionen för en man i Sverige i åldern 65-69 är 208 000 kronor om året.

För kvinnor är motsvarande siffra 140 700 kronor om året.

För en ”medel-man” blir pensionen värd 4,2 miljoner kronor från 65 till 85 års ålder (208 000*20), medan motsvarande siffra för en ”medel-kvinna” är 2,8 miljoner kronor (140 700*20).

Om man istället räknar med 25 års pensionstid, som i exemplen med Nordea-chefernas pensioner, blir siffrorna 5,2 miljoner kronor för män respektive 3,5 miljoner kronor för kvinnor.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB.