Hiltons designer dömd för flera våldtäkter

Anklagas för ytterligare sexuella övergrepp

1 av 6 | Foto: AP
Anand Jon Alexander, till höger, med sin advokat Leonard Levine.
NYHETER

Han har designat kläder till kändiseliten och har utsetts till en av världens mest framgångsrika av tidningen Newsweek.

Men framgångssagan har fått ett abrupt slut.

Designern J Alexander dömdes i går för våldtäkt och sexuella trakasserier.

Modedesignern Anand Jon Alexander, 34, är välkänd bland superstjärnorna på andra sidan Atlanten. Under märket "J Alexander" har han designat kläder åt Paris Hilton, Janet Jackson, Mary J Blige, Oprah Winfrey, Lawrence Fishburn och Michelle Roudrigez.

Hilton har enligt nyhetsbyrån AP sagt att hon är ett stort fan av designerns jeans.

2003 medverkade Alexander i succé-programmet Americas Next Top Model, som sänds på TV3 i Sverige. Året därpå utsågs han till en av världens mest framgångsrika av tidningen Newsweek, rapporterar Reuters.

"Han förnedrade dem"

Men framgångssagan slutade där. Sedan i början av mars förra året har Alexander suttit häktad i Los Angeles, sedan en ung modellaspriant anklagat honom för sexuella övergrepp efter ett besök i designerns lägenhet.

Ytterligare sex offer, i åldrarna 14 till 21 år, har sedan dess klivit fram och vittnat om övergrepp och våldtäkter, rapporterar AP.

Enligt åklagaren Frances Young har Alexander mellan 2001 och 2007 lurat de unga modellaspiranterna till Los Angeles med löften om arbete och lyxiga hotellsviter.

Därefter attackerade han dem.

– Han förnedrade, nedvärderade och tog vad han ville från dem, sa hon enligt Reuters till juryn under rättegången.

– Om han inte använde våld så spetsade han drinkarna.

Anklagas för ytterligare fall

Den kände designerns försvarsadvokater hävdar att det saknas fysiska bevis och att de unga kvinnorna anklagar deras klient för att hämnas.

När rättegången avslutades på torsdagen dömdes Alexander för övergrepp på minderåriga, våldtäkt och sexuellt våld. Han dömdes även för innehav av barnpornografi.

Anand Jon Alexander riskerar nu livstids fängelse när straffet presenteras 13 januari nästa år. Domen kommer enligt AP att överklagas.

Samtidigt åtalas kändisdesignern för liknande brott i New York, sedan nio kvinnor anmält att de antastats av 34-åringen. Ytterligare anklagelser utreds även av myndigheterna i Texas och Massachusetts.

– Det här är förmodligen bara toppen av ett isberg, sa åklagaren Frances Young till AP efter rättegången på torsdagen.