Tramsigt - vi kör i 50 år till

NYHETER

Har centerpartiet hört talas om EU?

Eller om begreppet ”handelshinder”?

Det verkar inte så.

Centerministrarnas förslag att förbjuda bensin-, diesel- och naturgasdrivna bilar från år 2025 är ett politiskt utspel utan förankring i verkligheten.

Redan tidigare har centern föreslagit att försäljningen av fossildrivna bilar ska förbjudas år 2015. Det är lika tramsigt.

För Sverige är en del av EU och där måste man komma överens. Ett enskilt land kan inte bestämma något som de andra länderna inte vill vara med om.

Min gissning är att bensin- och dieselbilar kommer att säljas inom Europa, och resten av världen, åtminstone 50 år till. Kanske 100.

Det kommer säkert att finnas hybridbilar där man även utnyttjar elektricitet och man kommer att kunna ladda sina bilar i eluttaget under natten.

Men hybridbilarna kommer att ha kvar en förbränningsmotor många år än.

Och den stora frågan inför framtiden är hur vi framställer elen. Här i Sverige använder vi främst vatten- och kärnkraft. Men i Europa eldas många kraftverk med kol.

Menar centern att vi ska förbjuda bensin och diesel i bilarna, men tillåta eldrivna bilar som laddas med hjälp av kolkraft?

Utvecklingen går ibland fort och det är möjligt att det finns någon helt ny miljövänlig teknik som kan driva bilarna i framtiden.

Men 2025 kommer minst hälften av alla bilar i Sverige och Europa att vara

fossilbränsledrivna.

Det kan centern inte ändra på.