Världens dyraste toa på rymdfärd

"Hemmafixandet till en helt ny nivå"

Foto: NASA
GAMLA - OCH NYA Rymdstationens nuvarande toalett byts ut mot en ny som kostade 19 miljoner dollar att tillverka.
NYHETER

Vad som förmodligen är världens dyraste toalett har skickats upp i rymden.

I går lyfte rymdfärjan Endeavour med sju passagerare ombord och en toalett värd 150 miljoner kronor mot den internationella rymdstationen ISS.

– Vi är på väg att få en extreme home makeover, sa Mike Fincke befälhavare på rymdstationen.

Foto: AP

Raketerna tändes och rymdfärjan Endeavour kunde lämna avfyrningsrampen i Cape Canaveral vid åttatiden på fredagkvällen lokal tid. Enligt New York Post kunde rymdfärjan ses på många mils avstånd tack vare av klart väder.

– Det är en spännande dag. Det kan inte bli så mycket bättre än så här, meddelade astronauten Mike Fincke via radio innan avfyrningen.

Nytt kök och ny toa

De sju astronauterna ombord har som sitt främsta uppdrag att installera ett kök och en toalett i den växande rymdstationen. När de anländer på söndagen kommer de även med ett kylskåp i bagaget. Något som kommer innebära att astronauterna kommer få tillgång till kylda drycker.

– Det är vår tur att ta hemmafixandet till en helt ny nivå, säger astronauten Christopher Ferguson, enligt New York Post.

Och han har helt klart en poäng i det han säger. Endast toaletten uppges ha kostat drygt 152 miljoner kronor att tillverka.