ELCHOCKEN

Ylva fick faktura på 6 432 kr

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Bor i en etta Ylva Lennartsson, 48, brukar betala 300 – 400 kronor i månaden för el. Plötsligt kom en räkning på 6 432 kronor och Fortum skyller på systemfel.
NYHETER

Ylva Lennartsson fick en kalldusch när hon öppnade sin elräkning.

Fortum ville ha 6 432 kronor för hennes etta på 32 kvadratmeter.

– Det var hela julklapps-budgeten som rök i ett ögonblick, säger hon.

Runt 300–400 kronor är Ylva Lennartsson van att betala för sin el. Hon ringde upp Fortum och fick svaret att det rörde sig om ett systemfel som företaget haft i fem år.

– Killen jag pratade med på kundtjänst sa att det var en procent av alla kunder från Haparanda ner till Skåne som råkat ut för samma fel.

Felet har gjort att Ylva Lennartsson under flera år bara betalat för sitt abonnemang, men inte för förbrukningen av elen. Nu skulle hon alltså betala flera års elförbrukning.

Men ingen av den informationen fanns med på räkningen från Fortum.

– När jag ringde skrev kundtjänst av två år från räkningen. Hade jag inte hört av mig hade det inte skett, säger Ylva Lennartsson.

– Har man autogiro är det svårt att se om det kommer en onormalt stor räkning. Det är inte rätt. Man borde ha informerat.

Fortum förnekade

När Aftonbladet ringer Fortums kundtjänst förnekar man först systemfelet. Efter ytterligare en uppringning så bekräftar en anställd att det rör sig om ett fel som drabbat kunder ute i hela landet. Till slut får vi kontakt med Fredrik Landahl på Fortum Market, men han känner inte till att en procent av företagets kunder skulle vara utsatta.

– Det rör sig om cirka tusen kunder som fått en faktura som sträcker sig över en längre period, säger han.

– Vi måste se över våra auto-kunder och se om någon är drabbad, om så är fallet ska vi kompensera dem.

Bad om ursäkt

Efter att Aftonbladet varit i kontakt med Fortum ringde Thomas Kult, kundombudsman på företaget, upp Ylva.

– Han bad om ursäkt, sa att Fortum tabbat sig och ska återkomma på måndag. Men jag undrar vad som kommer att hända med alla andra som också råkat illa ut. Ska Fortum ringa upp dem med? säger Ylva.

ARTIKELN HANDLAR OM