Anhöriga visar ofta känslor

NYHETER

Johanna Karlssons mamma riktade sig direkt till dotterns mördare i rätten och visade sin vrede.

Hon är inte ensam.

Allt fler anhöriga visar sina känslor i rätten.

– Det första kända fallet var rättegången om polismorden i Malexander, säger Staffan Levén, hovrättslagman i Västra Sverige.

De två polismännen mördades av bankrånare 1999. Under rättegången berättade det ena offrets fästmö om sina känslor – och vände sig till de tre åtalade: ”Jag hoppas att livstids fängelse i ert fall innebär att någon verkligen kastar bort nyckeln.”

Det var nytt i Sverige –och utlöste diskussioner bland landets domare.

Nu för tiden har man större fokus på brottsoffren.

– Trenden är att brotts­offer och anhöriga fått större roll, säger Staffan Levén.

Men det finns delade meningar om ordningen i rättssalen. En del domare håller på lagens bestämmelser: en anhörig är inte motpart i rättegången. Om de ska yttra sig ska de rikta sig till rätten.

– Man bör inte tillåta att anhöriga riktar sig till den tilltalade, enligt min uppfattning, säger Staffan Levén.

FAKTA

Tidigare fall

2008: Rättegången mot Anders Eklund.

Försvararen Leif Silbersky läste ur Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn”. Då brast det för mördade Englas mamma Carina Höglund: ”Jag köper inte ditt jävla skitsnack om att det är synd om den där jävla skitstöveln.”

Anders Eklund var också åtalad för mord på Pernilla Hellgren. Pernillas syster Sofie Hedman riktade sig direkt till mördaren: ”Jag ska hedra min systers minne och jag ska aldrig mer ägna dig en tanke.”

2007: En 19-åring dödades av en 21-åring i Malmö.

Offrets pappa fick till­fälle att tala till rätten och till 21-åringen: ”Den 24 april raserade du vår värld. Du slet sönder en lycklig familj som jobbat så hårt för att hålla ihop.”