Stängde för kungen

Kungaparet släpptes inte in på Bernadotte-museet

Foto: Foto: BONNAUD GUILLAUME
LUNCHSTÄNGT Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fick inte komma in på Bernadottemuseet i Pau. Personalen skulle ha lunch.
NYHETER

PARIS. Det räcker inte att vara kung och heta Bernadotte för att besöka Bernadottemuseet i franska Pau.

När kungen och drottningen skulle besöka sin anfaders hus blev beskedet:

– Vi ska snart stänga! Ni får komma tillbaka när vi har öppnat!

Foto: Foto: PER GROTH
Kungen hade tänkt sig en privat rundvandring med Silvia. Men de blev inte insläppta eftersom museet skulle stänga för lunch. Senare på eftermiddagen kunde skadan repareras.

– Entrévakten gjorde vad hon är betald för: att mota bort besökare som kommer innan vi stänger för lunch och sätter på larmet, säger Genviève Tastet, som arbetar på Bernadottemuseet i sydfranska Pau.

Bad om ursäkt

Kungens reaktion förvånade många i staden.

– Han bad om ursäkt och gick snällt i väg! Det tror jag aldrig hade hänt ifall det hade varit prins Charles eller någon annan kunglighet, säger Genviève Tastet.

På tu man hand

Det var den 6 november som kungen och drottningen besökte Pau under sin semesterresa i Frankrike. Kung Carl Gustaf hade tänkt sig en privat rundvandring, på tu man hand med Silvia.

– De kom ensamma, med sina livvakter, säger Genviève Tastet.

Framåt eftermiddagen hade Paus nyvalda borgmästare Martine Lignières-Cassou nåtts av nyheten om den portade kungen. Hon ordnade på stående fot ett besök åt kungaparet, tillsammans med sig själv och en protokollassistent från rådhuset. Två museianställda och en museichef blixtinkallades också.

De är bedårande

– Er kung och drottning är bedårande! Det är otroligt hur jordnära de är, säger Martine Lignières-Cassou.

Drottningen lär ha uppskattat fotografier på kungen som ung.

Fick museets entrévakt vara med på rundvandringen med kungen och drottningen?

– Åh, snälla, vrid inte om kniven i såret, säger borgmästare Lignières-Cassou med en suck.

FAKTA

Här föddes kungens anfader

Jean Baptiste Bernadotte föddes 1763 i det hus som nu är museum.

Efter att den franska revolutionen giljotinerat Frankrikes kung, Ludvig den XVI, gör Bernadotte blixtkarriär i Napoleons armé. Han blir marskalk och gifter sig med Napoelons tidigare älskarinna, Desirée.

1818 blir Bernadotte Sveriges kung under namnet Karl XIV Johan. Kort efter hans död 1844 efterlyste det svenska kungahuset ett museum i barndomshuset i Pau.