Här dog tre unga

Hittade sina vänner i skogen bredvid bilen

1 av 3 | Foto: magnus wennman
Vänner och anhöriga kom för att tända ljus på olycksplatsen vid E 14.
NYHETER

TRÅNGSVIKEN. På väg hem från jobbet såg den före detta brandmannen en krockad bil vid sidan av vägen.

När han gick fram till olycksplatsen insåg han – offren var hans vänner.

I går sörjde hela bygden de tre döda ungdomarna.

Gravljus och marschaller lyser upp en gran vid sidan av E14 vid Trångsviken.

I snön ligger bitar av bilglas och röda och vita rosor. I barken på trädet syns ett stort hack.

Det var här färden från festen slutade för de tre ungdomarna från västra Jämtland.

Klockan var fem i fyra på morgonen natten till söndagen när en före detta brandman på väg hem från jobbet såg den kraschade bilen vid sidan av vägen.

Låg utslungade

I nysnön, utslungade ur den helt demolerade bilen, låg de tre ungdomarna. När han kom närmare insåg mannen att offren var hans vänner.

Han larmade SOS och kollegorna från Trångsvikens och Näldens räddningstjänster kom snart och tog över räddnings- arbetet.

De påbörjade genast återupplivningsförsök med hjärt-lungräddning samtidigt som området kring olyckan söktes igenom.

– När jag såg att det var en släkting lät jag en kollega ta över och så tog jag hand om nästa, säger Mats Nyman vid Näldens räddningstjänst.

Här i de små byarna i västra Jämtland är alla bekanta med varandra och flera av de 13 deltidsbrandmännen var släkt med ungdomarna. De omkomna – en 17-årig kvinna, en 20- och en 21-årig man – var välkända och omtyckta i bygden. En av männen spelade i ett lokalt coverband som gjort många uppskattade spelningar och blivit omskriven i lokalpressen. Den 17-åriga kvinnan spelade teater och gick på teaterlinjen i Östersund.

”Måste ha halkat”

– Bilen måste ha halkat över på fel sida av vägen och ner i diket. Sen har den flugit upp i luften och slagit i ett träd. Taket var uppfläkt. De låg utspridda över ett stort område och vi befarade att det kanske fanns fler offer, säger Mats Nyman.

När olyckan inträffade och hur länge de legat innan de hittades är det ingen som vet. Vägen är mörk och lite trafikerad på natten. Bilen låg en bit upp mot skogen och var svår att se. Det var mycket halt på vägen.

– Vi har en teori om att de kan ha legat där i ungefär en halvtimme, säger Henrik Jonsson på polisen i Östersund.

När ambulanserna kom till sjukhuset konstaterades att alla tre var döda.

– Vi fick besked från kirurgen att de var bortom räddning redan när vi kom fram till olycksplatsen, säger Mats Nyman.

Stöttade varandra

Efter räddningsarbetet i går träffade han familj och vänner till de omkomna. Sen samlades brandmännen för att stötta varandra och få hjälp av Kamratstödjare från Östersund.

– Det är många intryck att bearbeta. När man stänger ögonlocken kommer det tillbaka och man tänker: Kunde jag gjort något annorlunda? Men det kunde vi inte, vi gjorde allt rätt, säger Mats Nyman.

Kommunens krisgrupp stöttade i går de omkomnas familjer och i bygdegården samlades vänner och bekanta för att söka stöd och tröst hos varandra. Vid olycksplatsen tändes ljus för att hedra minnet av de döda.

– Jag har växt upp med dem, känt dem hela mitt liv. De var så glada och trevliga, omtyckta av alla, säger en vän.