Läsarna rasar mot höjd pensionsålder

"Nä tack! Lite livskvalitet vill man allt ha"

NYHETER

I går avslöjade Maud Olofsson (c) att hon kan tänka sig att höja pensionsåldern.

Reaktionerna från aftonbladet.se:s läsare lät inte vänta på sig.

– Jaså Maud... är det så ni ska lösa krisen med att pensionspengarna tar slut?? Nä tack! Lite livskvalitet vill man allt ha innan man dör, skriver fleecan, 40 år.

I går öppnade Maud Olofsson centerpartiets framtidskonvent i Norrköping med att konstatera att 40-talisterna inte kommer att nöja sig med att bli passiva pensionärer. Hon öppnade även för en höjning av den nuvarande pensionsåldern.

"Rimligt att vi jobbar längre"

– Vi kommer att behöva jobba allt mer. Den faktiska pensionsåldern i dag ligger någonstans mellan 58 och 60 år, och det är klart att nog ser jag att jag kommer att få jobba längre än så – och många med mig. Om vi blir allt friskare är det rimligt att vi jobbar längre, säger hon.

På måndagsmorgonen hade 67 000 personer svarat på snabbröstningsfrågan; Hur länge kan du tänka dig att jobba?

Massivt motstånd

84,9 procent kan inte tänka sig att jobba längre än till 65 år. De flesta vill jobba kortare än så. Hela 24,5 procent skulle vilja gå i pension redan vid 55 års ålder. Endast 12 procent röstade för att de vill jobba efter 65.

– Ja du Maud, jag vet inte hur du tänker. Det är lätt att säga att pensionsåldern ska höjas när man bara sitter ned på en stol hela dagarna. Själv jobbar jag inom tungindustri och har vid en ålder på 44 redan svårt att komma upp ur sängen vissa dar i veckan och dessutom jobbar 3:skift, kul att veta att man har 21 år kvar till pensionen, skriver abcde i en artikelkommentar.

"40-talisterna är som iglar"

En av de främsta invändningarna som läsarna haft mot Maud Olofssons utspel är den stigande arbetslösheten.

– 40-talisterna är som iglar, de vill inte lämna ifrån sig något, själva har det haft det bra hela deras livstid. Nej, bort med dem från positioner och arbetsplatser och lämna platserna till våra arbetslösa ungdomar istället!, skriver Rosenblomma, 46 år.