Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kan gå i samma fälla som Al Capone

Ett litet brott kan bli Jim Tinndahns stora fall

Bandidosledaren Jim Tinndahn kan gå i samma fälla som den beryktade maffiabossen Al Capone:

Ett litet brott kan bli hans stora fall.

I morgon står 46-åringen inför rätta – för grovt häleri och för att ha kört en stulen motorcykel.

Skyddande glasruta I morgon inleds rätte- gången mot Bandidos Europaledare Jim Tinndahn i Helsing   Skyddande glasruta I morgon inleds rätte- gången mot Bandidos Europaledare Jim Tinndahn i Helsing

Karriären började på Själland i Danmark.

Som ung gick Jim Tinndahn med i Undertakers MC och klättrade till

posten som klubbens president. 1993 blev Undertakers en Bandidosklubb.

Två år senare vände dansken blickarna mot Sverige.

Skapa stabilitet

Helsingborgsklubben Morbids MC hamnade i konflikt med Hells Angels och medlemmarna satte sig på sina bågar och rullade till Danmark för att be om hjälp. Bandidos och Jim Tinndahn tog emot dem med öppna armar.

Han blev snart en av fem medlemmar som åkte till Sverige – för att skapa stabilitet.

Den 22 januari 1995 blev Morbids MC den första Bandidosklubben i Sverige.

Ett blodigt krig

Mellan åren 1994 och 1997 pågick det blodiga svenska mc-kriget mellan Bandidos och Hells Angels. Efter tre år, elva döda, 96 skadade och över 70 mordförsök insåg båda klubbarna att den andra var i Sverige för att stanna.

En av fredsmäklarna från Bandidos var Jim Tinndahn.

– Vad skulle du göra om nån ger sig på nån i din familj? Det är samma sak. Vi behöver inte ringa nån. Vi tar hand om det själva, sa han i somras gällande mc-gängens strider.

Inte i brottsregistret

Ideologin att problem löses bäst på egen hand har fungerat för Jim Tinndahn – tills nu. Han finns inte i det svenska brottregistret.

I Danmark har poliserna använt just Capone-modellen för att sätta dit klubbmedlemmarna. Genom att samarbeta med Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogdemyndig-heten har polisen fått flera gängmedlemmar fällda för mindre grova brott.

– Mycket går ut på att ta deras pengar, det är det som gör mest ont. En vanlig metod är att beräkna värdet av deras tillgångar och privatförbrukning och jämföra detta med den redovisade inkomsten, säger Tove Baden, avdelningschef på Skatteverket i Hillerød.

’Kommer alltid finnas’

Taktiken gjorde att en dansk domstol förra året upptaxerade Jim Tinndahn med motsvarande 750 000 kronor som han hade undanhållit sitt forna hemland mellan 1999 och 2004.

Men så sent som i somras skrattade han åt modellen i en intervju. Då hade

Beatrice Ask sagt att samma taktik skulle användas i Sverige.

– De kan aldrig ta bort oss, aldrig. Vi kommer alltid att finnas kvar, sa Jim Tinndahn.

Skulle hjälpa till

I morgon sitter han själv i sal 4 i Helsingborgs tingsrätt, misstänkt för ”grovt häleri och i andra hand olovligt brukande” av stulna tävlingsmotorcyklar.

– I min värld stjäl man inte motorcyklar. Jag har gjort mycket skumt, men när jag väl gör något gott får jag skit för det, säger Bandidosledaren som hävdar att han skulle hjälpa till att återföra motorcyklarna till sina rätta ägare.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet